17. 07. 2024.

На интернету све више огласа у којима се скупе расе паса нуде по много нижим ценама, а у ствари реч је о превари која је узела маха и у Србији.

Покушавајући да избегне скупе одгајивачнице паса једна породица из Београда кућног љубимца потражила је у огласима. Избор је пао на померанца, популарног боа, минијатурног пуфнастог „медведића” који код одгајивача кошта између 1.500 и две хиљаде евра. Нашли су, кажу у писму који су послали редакцији „Потрошача”, занимљив оглас у коме је ово штене нуђено за само 350 евра.

‒ Јесте много јефтиније, али оглас нам је био занимљив и контактирали смо са са власницима. Видели смо слике и одушевили се, посебно јер је цена била прихватљива за наш буџет. Већ сутрадан смо отишли по штене ‒ прича наша читатељка.

Договорили су се, додаје, да се нађу у Јужном булевару, а када су се срели на договореној адреси, власница их је одвела у један потпуно празан стан преко пута у коме нико не живи и где су их сачекала само два штенета.

‒ Одабрали смо једно  а уз њега смо добили и „вакцинациони картон” у коме није било ни потписа ни печата, а ни име ординације. Чип и пасош који су обећавали у огласу нико није помињао ‒ прича она. Како је време пролазило, пас је све мање личио на померанца. После четири месеца постао је, прича она, огроман и имао је више килограма од одраслог померанца.

‒ Имамо четворо деце, пас је код нас и сви га обожавамо, али је јасно да то није та раса и да смо преварени. Мишљење и потврду да смо у праву смо добили и у провереној одгајивачници где су нам рекли да пас подсећа, али да није померанц како су продавци тврдили. Сада личи на немачког шпица, али ни то није сигурно, јер они имају велике промене у развоју и доста им се мења изглед ‒ објашњава Марина Петровић.

Одмах је контактирала са продавцем који је, како каже, буквално исмејавао и шалио се на рачун величине пса саветујући јој да га мање храни да би био мањи.

‒ Свесна сам да не могу да урадим ништа, нити да вратим свој новац, али не желим више никога да преваре. Жао ми је што нисам удомила пса из азила макар бих урадила нешто хумано, а новац не бисмо дали преварантима. Зато смо се и обратили „Политици”, да још некога не би преварили, јер је оглас и даље активан. Ови продавци јасно је немају намеру да прихвате „рекламацију” нити да врате новац ‒ блокирали су број наше читатељке. Из преписке коју објављујемо јасно се види о каквој бахатости је реч.

‒ Ако сте хтели бољи квалитет зашто нисте купили пса за више новца, то је за тај новац...”, само је један од коментара овог продавца на притужбе наше читатељке.

У једној од познатих одгајивачница паса рекли су нам да ово није појединачан случај и да због популарности ове расе, не само код нас него и у свету, многи покушавају да преваром зараде новац.

‒ У случају померанца обично нуде немачког шпица који до месец дана чак и личи на свог „скупљег” рођака. Ипак, реч је о жилавијој врсти која већ са месец дана једе гранулице, брзо напредује и мења изглед када купци обично схвате да су преварени ‒ кажу наши саговорници. На питање зашто су померанци тако скупи, ( цене се крећу и по неколико хиљада евра), они кажу зато што их је јако тешко одгојити.

Младен Алфировић, правни саветник Националне организације потрошача Србије НОПС, каже да је у овом случају искључена примена Закона о заштити потрошача. Разлог је то што је штене купљено преко огласа где је продавац очигледно физичко лице које нема статус трговца и такође не поседује регистровану одгајивачницу.

‒ Мишљења смо да у овом случају има елемената кривичног дела преваре, јер уколико се наводи оштећеног купца покажу као тачни, у смислу да стручно лице (ветеринар, кинолог и сл.) потврди да се не ради о раси пса која је наведена у огласу, садржај огласне поруке продавца очигледно не одговара истини и циљ такве огласне поруке би могао бити довођење у заблуду друге стране ‒ каже Алфировић. Он додаје да би оштећени купац требало да се обрати тужилаштву и полицији и поднесе кривичну пријаву против лица од кога је купио штене.

‒ Савет потрошачима је да се пре сваке куповине добро информишу о статусу продавца, нарочито у ситуацијама када издвајају веће суме новца и да кућне љубимце купују у регистрованим одгајивачницама које гарантују порекло и поседују комплетну документацију о пасмини (родовник и др.), закључује наш саговорник из НОПС-а.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS