17. 07. 2024.

Уочене потенцијално неправичне уговорне одредбе у општим условима „Пошта нет“ кабловског оператора и упућена иницијатива надлежном министарству за колективну заштиту потрошача

Последњих дана више потрошача контактирало је Националну организацију потрошача Србије, као и њене чланице, због пословне праксе „Пошта нет“ кабловског оператора, који је из редовне понуде искључио одређене канале. Трагом ових приговора, прегледани су општи услове и уочене су поједине одредбе, за које правни тим НОПС-а сматра да су неправичне.

Спорне одредбе:

Како основна понуда канала нпр. у Београду садржи 115 канала, то би значило да оператор може да укине 80 без било каквих последица, а да корисник не стиче право раскида уговора.

Шта каже закон у овом случају:

Закон о заштити потрошача прописује да су неправичне уговорне одредбе ништаве, а  неправична уговорна одредба је свака одредба која, противно начелу савесности и поштења, има за последицу значајну несразмеру у правима и обавезама уговорних страна на штету потрошача.

Даље, чл. 45 прописано је: „Уговорне одредбе за које се претпоставља да су неправичне уговорне одредбе ако се не докаже другачије су одредбе чији је предмет или последица:

11) давање овлашћења трговцу да једнострано мења садржину уговорних одредаба, укључујући обележја робе или услуга

Имајући у виду све горе изнете информације, прави тим НОПС-а се обратио Министарству трговине, туризма и телекомуникацијама са захтевом за покретање поступка за заштиту колективног интереса потрошача, а у ком поступку ће се захтевати доношење решења којим се потврђује неправичност спорних уговорних одредаба. У пракси то значи да оне не производе правно дејство, што би за последицу имало могућност да сви корисници којима је на основу спорних одредаба мењан садржај и број канала односно, наплаћен износ за раскид уговора на неодређено време у прва 3 месеца имају право да раскину уговор без икаквих трошкова и последица, односно да им се врати неосновано наплаћен износ. Сада је на потезу надлежно министарство, пратите нашу страницу за нове информације.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS