Поводом актуелних дешавања у области производње хлеба, Национална организација потрошача Србије је упутила позив Унији пекара Србије да преиспита тренутне цене хлеба и учини искорак ка појефтињењу основне животне намирнице.
Такође, упутили смо и захтев Комисији за заштиту конкуренције да испита постоје ли одређене радње на тржишту којима се спречава, ограничава или нарушава конкуренција. Ово се посебно односи на структурна удружења, пре свега млинарска али и пекарска, која могу да се понашају супротно одредбама Закона о заштити конкуренције, посебно члана 7, став 1: "Забрањено је непосредно или посредно утврђивање куповне или продајне цене или други услови трговине".
Разлози за поменуте захтеве леже искључиво у следећим чињеницама:
- - Цена пшенице на Продуктној берзи у Новом Саду износи 14-16 дин/кг, што је у односу на март појефтињење за 40%
- - Цена брашна пала је за више од 20% и тренутно износи око 25 дин/кг за велике произвођаче
- - Поред тога, нафтни деривати су такође појефтинили за више од 10% и имају даљу тенденцију пада
Из свега наведеног постављамо отворено питање: разлог за последње поскупљење хлеба било је драстично повећање цене пшенице/брашна. Сада произилази како је основна сировина заправо само мањи део онога од чега се прави хлеб?!
На крају се намеће питање са почетка: од чега се прави хлеб?