17. 07. 2024.

Последњи у низу случајева монструзног тровања животиња на излетишту у околини Новог Сада поново нас суочава са зидом ћутања и отвара бројна питања на које годинама нема одговора.

Удружењу потрошача јавило се неколико власника, чији су љубимци угинули од последица масовног тровања на Поповици, излетишту на територији Града Новог Сада, 26.3.2015. године у јутарњим часовима. Према наводима грађана, од последица тровања непознатом супстанцом угинуло је близу двадесет паса и мачака. Ради се, како о животињама које су биле збринуте у двориштима власника, тако и о луталицама.

Поводом овог случаја Удружење је контактирало градске службе како би се утврдиле све околности и отклонила непосредна опасност за безбедност и здравље грађана са наведене територије. Остали смо затечени одсуством координације надлежних градских служби, које „немају сазнања“ о овом случају, без обзира на чињеницу да је новосадска „ЈКП Зоохигијена и ветерина“ изашла на терен и неким грађанима наплатила одношење лешева угинулих љубимаца. Поред овог, по пријави грађанке, на терен је изашло и овлашћено лице МУП-а.

Питамо се, како је могуће да ни након 24 сата након изласка на терен наведених органа, комунална инспекција и „Циклонизација“, која би на основу пријаве надлежних органа требала да изврши чишћење терена и отклони непосредну опасност по безбедност грађана, уоште немају сазнања о овом штетном догађају?!

Поставља се питање „колика је цена непостојања међусобне координације надлежних градских служби“ и „ко ће на крају ту цену скупо платити“!?

Поред овога, поново се актуелизује питање евиденције и контроле продаје опасних супстанци у пољопривредним апотекама, односно ко и под којим условима може доћи у посед ових средстава? Након укидања Агенције за хемикалије, а чијем укидању се Удружење најоштрије противило указујући на штетне последице ове непромишљне одлуке, стање у овој области је додатно погоршано, а што може имати несагледиве последице по здравље и безбедност грађана Србије.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS