17. 07. 2024.

Средином месеца марта, систем за брзу размену информација о мерама и предузетим радњама у погледу прехрамбених производа који представљају озбиљан ризик за здравље и сигурност потрошача, РАСФФ, објавио је упозорење да је у Србију увезена пилетина, пореклом из Пољске, која је заражена салмонелом.

Међутим, да ли је Министарство пољопривреде обавестило становништво? Није!

Да ли је спорна пилетина повучена са тржишта? Није!

Да ли је било шта предузето? Није!

А шта јесте урађено?

Још једном, као и небројено пута до сада, упркос мишљењима и налазима различитих независних, стручних и компетентних установа, Министарство пољопривреде је прогласило ово месо безбедним за људску употребу. Јер мало салмонеле још није шкодило ником, зар не?

Питамо се, колико пута ће трећеразредно месо из иностранства бити увезено у Србију као луксузно? Колико пута ће Министарство објавити вест о вакцинацији лисица и других дивљих месоједа и обуци ветеринара, а реч неће рећи о зараженој пилетини из Пољске? Колико пута грађани Србије неће знати ни шта, ни одакле, ни колико здраво једу?

И додатно се питамо, где се продају све те тоне увезеног меса, кад сви наши трговци тврде да продају искључиво месо домаће производње?

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS