17. 07. 2024.

Поштовани потрошачи,

Ових дана добили смо на десетине упита у вези решења Пореске управе, а којима се грађани обавезују да плате тзв. накнаду за одводњавање за 2013. и 2014. годину. Овом приликом наглашавамо да организације потрошача немају дирекну надлежност да реагују када су у питању одлуке које доносе органи упреве (у овом случају Пореска управа), те да се за детаљније информације јавите пореским управама које су донеле спорна решења, односно служби заштитника грађана (омбудсмана), а који по закону има директна овлашћења да врши контролу рада органа управе. У наставку ћемо покушати да вас на општи начин информишемо о овој теми, и уједно одговоримо на више питања које сте нам поставили.


Одводњавање, накнада за одводњавање и обвезници плаћања уређени су Законом о водама ("Сл. гласник РС", бр. 30/2010 и 93/2012)

Шта је одводњавање?

Одводњавање чине водни објекти за заштиту од штетног дејства унутрашњих вода:

  1. основне каналске мреже за одводњавање: главни и сабирни одводни канали у које се сливају воде из мелиорационог система или његовог дела, са објектима и уређајима на њима (мостови и пропусти на каналима, сифони, степенице, брзотоци, уставе, црпне станице и слично) и главне црпне станице и уставе за одвођење вода из система у реципијент (природни, односно вештачки водоток);
  2. детаљне каналске мреже за одводњавање: детаљни канали за непосредно прикупљање воде са пољопривредних и других површина и њихово одвођење у сабирне канале, као и објекти на детаљним одводним каналима (пропусти, сифони, степенице, брзотоци, уставе, црпне станице и слично).

Шта је накнада за одводњавање?

Накнада за одводњавање плаћа се за уређење водног режима земљишта на мелиорационом подручју, односно делу мелиорационог подручја, одвођењем сувишних вода системима за одводњавање, којима управља јавно водопривредно предузеће.

Ко је обвезник накнаде, односно, ко је дужан да је плати?

Обвезник плаћања накнаде за одводњавање је власник, односно корисник:

  1. пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта;
  2. објекта, односно простора намењеног за обављање привредне и друге делатности, изузев ако је одвођење вода уређено системом атмосферске канализације;
  3. стамбеног објекта, изузев ако је одвођење вода уређено системом атмосферске канализације;
  4. саобраћајне инфраструктуре (путева, железница, лука, пристаништа, аеродрома и друго), изузев ако је одвођење вода уређено системом атмосферске канализације или на други начин;
  5. добара у општој употреби (паркови, тргови, улице и друго), изузев ако је одвођење вода уређено системом атмосферске канализације или на други начин.

Како се обрачунава износ накнаде?

Члан 171
Накнада за одводњавање плаћа се за одводњавање:

  1. пољопривредног земљишта – према површини (ха) и класи земљишта, пољопривредној култури и друго;
  2. шумског и грађевинског земљишта, објеката саобраћајне инфраструктуре и других добара у општој употреби, осим земљишта под зградама – према површини (ха) шумског и грађевинског земљишта, односно других добара у општој употреби;
  3. грађевинског земљишта под стамбеним и пословним објектима – према површини (м2) тог земљишта.

Обвезник плаћања накнаде за одводњавање плаћа 50% од висине те накнаде, ако је објекат детаљне каналске мреже из члана 17. тачка 2) овог закона изградио сопственим средствима, у складу са одредбама овог закона.
Основ за утврђивање висине накнаде за одводњавање је годишњи обрачун трошкова управљања и одржавања система за одводњавање.

Правни лек

Против решења није дозвољена жалба, могуће је покретање управног спора.

Шта ако не платим?

Принудна наплата се спроводи у посебном администативном поступку пореске, управе, дакле не преко суда и приватних извршитеља.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS