17. 07. 2024.

Путем веб-апликације Национална организација потрошача ће ускоро омогућити грађанима да на врло једноставан и брз начин поднесу жалбу и остваре своја потрошачка права.

После четири године, колико ради саветовалиште, Национална организација потрошача Србије је завршила и веб-апликацију „Јединствени регистар пријава потрошача”. Овај систем је у потпуности усаглашен са Европском директивом о класификацији робе и услуга и донеће потпуну револуцију у заштити потрошача у Србији. Систем за сада користе чланице НОПС-а, али ће он бити препуштен на коришћење како министарству тако и свим организацијама потрошача, с тим да ће и грађани врло једноставно имати могућност да своје жалбе поднесу онлајн и да много брже реше свој проблем. У овој организацији кажу да ће на овај начин у сваком тренутку имати све информације, анализе, ток пријава, као и врло детаљну статистику о проблемима које потрошачи у Србији имају.

– Када је реч о предностима које овај систем доноси потрошачима, довољно је рећи да су то сви они проблеми на које су се до сада потрошачи жалили, од тога коме би требало да шаљу пријаве до примедби на рокове решавања прошлост. У неколико корака, једноставним попуњавањем формулара у електронској форми слаће жалбе и аутоматски добијати савет или ће њихове жалбе бити упућиване на надлежне адресе. Оно што је такође новина јесте то да ће у року од 30 дана систем аутоматски слати питање потрошачу да ли је његов проблем решен, каже Горан Паповић, председник НОПС-а за „Политику”.

Статистика јединственог регистра потрошача показује да се последњих месеци на робу широке потрошње жалило 6.436 грађана. Највише њих имало је примедбе на инфораматичку и комуникациону опрему – 26,7 одсто (највише на гаранције и квалитет робе), а онда следе жалбе на обућу и одећу (од укупног броја жалби већ је око 90 одсто предмета решено), бела техника и намештај. Грађани су се жалили и на квалитет нових и половних аутомобила, али и на гаранције које продавци нису ускладили са законом. Било је и оних који су имали примедбе на квалитет резервних делова.

– Када је реч о услугама, наши подаци показују да је највише оних грађана који су незадовољни радом оператера мобилне телефоније, па се од укупно 3.438 пријава готово четвртина односила управо на ове услуге, ако и на интернет и електричну енергију. Сва три оператера мобилне телефоније заузимају прва три места по укупном броју пријава, а за њима следе продавнице обуће и малопродајни ланци. Највише жалби грађана, генерално, стиже из Војводине, а када посматрамо градове, Београд је ипак имао највећи број пријава, кажу у Националној организацији потрошача.

Грађани су пријаве НОПС-у слали и са примедбама на прехрамбене производе, највише на месо, али и хлеб и житарице, здраву храну, воће и поврће.

У НОПС-у кажу да је ово огроман пројекат, али да је и његова вредност значајна због унапређења заштите потрошача, не само због тога што ће олакшати потрошачима могућност да се жале, него што ћемо имати и врло значајну базу података која ће моћи да се проверава у сваком тренутку.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS