17. 07. 2024.

Поштовани потрошачи,

За вас смо проверили информацију да ли је по закону пракса по којој нека јавна и јавно комунална предузећа наплаћају додатну провизију уколико рачуне за пружене услуге на шалтерима ових предузећа плаћате платним картицама?

Укратко: „ЈКП Информатика, као и друга јавна и јавно – комунална предузећа, могу да пренесу на корисника платне картице провизију за плаћање рачуна, али су дужни да о провизији и њеној висини обавесте купца пре плаћања.

Део одговора Народна банке Србије преносимо у наставку:


Истовремено истичемо да је одредбама члана 37. Закона о платном промету („Службени лист СРЈ“, бр. 3/2002, 5/2003, „Службени гласник РС“ бр. 43/2004, 62/2006 и 31/2011), прописано да за обављање послова пратног промета, банка може наплаћивати од клијента накнаду – провизију за услуге, у складу са пословном политиком банке и уговором закљученим са клијентом.

С обзиром да је то накнада коју трговинска и услужна организација, у конкретном случају ЈКП „Информатика“ из Новог Сада плаћају банци, сагласно закљученом уговору о употреби ПОС терминала, својом одлуком надлежни органи трговинске и услужне организације, односно ЈКП „Информатика“ из Новог Сада, могу да пренесу на кориснике платне картице обавезу да он плаћа ту накнаду, с тим што о тој накнади и њеној висини, на продајним местима опремљеним ПОС терминалима за плаћање, треба да обавесте купца пре плаћања одређене робе или услуге платном картицом.

Уколико на продајним местима опремљеним ПОС терминалима, није истакнуто обавештење трговинске и услужне организације о посебној цени робе или услуге кад се плаћање врши платном картицом, корисник платне картице се може обратити тржишној инспекцији и другим органима надлежним за контролу пословања тих привредних субјеката.


Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS