27. 11. 2024.

ДА ЛИ СТЕ СПРЕМНИ УЗ КАФЕНИСАЊЕ ДА НАПРАВИТЕ МАЛО КУЋНО ЕКСПЕРИМЕНТИСАЊЕ?

Потрошачи, извршите ову проверу код куће и пошаљите нам своје резултате заједно са сликом декларације кафе.

Кафа без које већина не може да започне дан, свакодневно проналази пут до наших шољица, а да ни сами нисмо свесни њеног све лошијег квалитета. На тржишту се налази све више различитих мешавина праве и сурогат кафе, а потрошачи су доведени у заблуду, јер на неким амбалажама није јасно назначено шта исте садрже.

Сурогат кафа се добија мешањем кафе са пшеницом, јечмом, ражи и другим житарицама, а резултат тога је јефтинија кафа лошијег квалитета.

Уколико нисте сигурни да ли је кафа коју сте купили сурогат или не, извршити проверу на следећи начин (искоришћења је такозвана јодна реакција, тј. хемијски познат податак да јод и скроб дају комплекс изразито плаве боје).

Потребно вам је следеће: Кафа, џезва, шоља, чаша, кашичица за мешање, сирће, вода, повидон јод.

Припрема:

  1. Закувати кафу.
  2. Сипати у шољу и склонити пену.
  3. Оставити да се охлади и талог слегне.
  4. Узети три супене кашике кафе и сипати у чашу са 150-200 мл  хладне водом (најбоље флаширане, осим Пролом због високе Пх вредности) па промешати.
  5. Додати 4 кафене кашичице сирћета, па промешати.
  6. Додати повидон јод у  млазу из оригиналне бочице уз мешање.

Уколико је сурогат присутан добијени раствор у чаши ће помодрети. Уколико вам се модра боја губи након мешања додајте још и створиће се поново и можда поново изгубити, што све зависи од количине додатог сурогата (тј. скроба из истог). Важно је да уколико сурогата нема колико год да додате повидон јода, раствор ће остати браон боје.

Видео снимак како да извршите ову проверу, можете погледати на линку.

Уживајте у правој кафи и обавезно читајте декларације на производима!

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS