17. 07. 2024.

Крагујевац је први град у Србији који је конституисао градски Савет за заштиту потрошача. Савет је образован као стално радно тело Градског већа ради унапређења система заштите потрошача и сарадње надлежних органа, организација и других учесника у систему заштите потрошача.

Савет, који је данас одржао прву конститутивну седницу, чине – проф.др Радован Вукадиновић, редовни професор Правног факултета у Крагујевцу, чланови Градског већа – Далибор Јекић, Игор Митровић и Зоран Јовановић, Зоран Николић председник Организације потрошача Крагујевац, др Драган Васиљевић директор Института за јавно здравље и Александар Стошић начелник Одељења тржишне инспекције.

Председник градског Савета за заштиту потрошача Далибор Јекић, члан ГВ за привреду, рекао је да је град Крагујевац још 2013. године направио искорак у заштити права потрошача и подсетио да према изјави председника Националног Савета потрошача полако преузимамо примат у тој области који је имао Нови Сад. ‘‘Ово је још један виши ниво на који издижемо заштиту потрошача и сам састав људи у Савету сведочи да се ради о људима из струке који ће дати значајан допринос овој области. Савет ће се бавити свим оним на шта нас обавезује Закон о заштити права потрошача – информисање и едукација грађана, праћење законске регулативе, давање предлога, безбедности хране на нашој територији’‘, рекао је Јекић. Он је додао и да ће градски Савез за заштиту потрошача пратити рад Организацје потрошача у Крагујевцу и давати инструкције за наредни период.

Улога Савета, према речима Зорана Николића, председника Организације потрошача у Крагујевцу, је да реално сагледава стање заштите потрошача а пре свега да се бави проблемима који се налазе на локалу. ‘‘То пре свега значи да се стара о свим оним одредбама које се тичу рада јавних комуналних предузећа што ће допринети да Град своје пословање учини ефикаснијим кроз непосредну и потпуно независну контролу свих оних предузећа која треба да буду на услузи грађанима’‘, рекао је Николић. Он је подсетио и да је Крагујевац већ регионални центар и додао да се конституисањем овог тела шаље јасна порука да се политика заштите потрошача не може спроводити на централном нивоу већ мора бити ефикасна на регионалном, односно локалном нивоу.

Иначе, на данашњој конститутивној седници усвојен је пословник о раду градског Савета за заштиту потрошача који ће се састајати квартално и разматрати сва текућа питања у овој области.

Извор: Град Крагујевац

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS