17. 07. 2024.

У склопу пројекта „Јачање удружења за заштиту потрошача ради унапређења комуналних услуга у Југоисточној Европи”, који спроводе Центар за европске политике (ЦЕП), регионална Мрежа истраживачких центара (ТЕН) и Национална организација потрошача Србије (НОПС), а у оквиру регионалног програма „Модернизација општинских услуга“ Отвореног регионалног фонда за ЈИЕ Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), у току је истраживање којим се испитује ниво заштите потрошача у погледу комуналних услуга на подручју неколико градова у Србији (Београд, Нови Сад, Лесковац, Суботица и Крагујевац). У оквиру наведеног истраживања предвиђена је серија фокус група уз учешће потрошача – корисника комуналних услуга (истраживањем су обухваћене услуге водоснабдевања домаћинства и одвођење отпадних вода, одношења отпада, даљинског грејања и јавног паркинга).

Овим путем позивамо заинтересована лица да у наведеним градовима узму учешће у раду фокус група, на којима ће бити размотрена актуелна питања везана за начин и услове пружања ових комуналних услуга, њихов квалитет, обрачун и наплату, као и механизме заштите корисника, а све у светлу примене правила о заштити потрошача.

На основу ваших пријава и у складу с методолошким критеријумима истраживања, одређени број заинтересованих ће бити позван да учествује у фокус групи у свом граду.

Следе појашњења неких карактеристичних питања:
  1. Шта је фокус група?
    Реч је о разговору који се организује са групом људи у оквиру истраживања на одређену тему. Особа која води разговор је модератор, који покретањем одређених питања жели да подстакне изношење мишљења присутних. Учесници, како са модератором тако и између себе, размењују мишљења о датој теми. Асистент бележи ток расправе, која се касније обрађује у склопу истраживања, као мишљење групе, а не појединаца. У фокус групи учествује 7-12 особа са модератором и асистентом а цео догађај траје најдуже два сата.

  2. Шта је тема ове фокус групе?
    Сви смо корисници бар неких од комуналних услуга: снабдевање водом, одвођење отпадних вода, одношење смећа, централно грејање, паркирање возила. У том контексту, ми као потрошачи имамо иста права као када у продавници купимо неки производ или услугу. Међутим, комуналне услуге јесу помало специфична област. Питање је како се комуналне услуге пружају, њихов квалитет, како се наплаћују и  колико се права потрошача поштују. Путем фокус група желимо да чујемо ставове потрошача како бисмо утврдили који су кључни проблеми, али и могућа решења за постојећу ситуацију. Резултати ће бити приказани у виду регионалне студије.

  3. Ко је спроводи?
    Центар за европске политике је истраживачка организација (енг. think tank) која се бави унапређењем јавних политика у Србији. Заједно са Националном организацијом потрошача Србије (НОПС), ЦЕП организује фокус групу и истраживање у Србији, у склопу овог регионалног пројекта. Више о пројекту погледајте на следећој страници: http//www.europeanpolicy.org/projekti/aktuelni/576-jacanje-kapaciteta-organizacija-za-zastitu-potrosaca-za-bolje-opstinske-usluge-u-jugoistocnoj-evropi.html.

  4. Зашто учествовати?
    Учешће у фокус групи је шанса да се чује ваш глас као потрошача и пренесе надлежним државним органима и организацијама које се професионално баве заштитом потрошача. Поред тога, бићете у могућности да чујете и друга мишљења и виђења, упознате људе сличних интересовања и жеље да се нешто предузме поводом питања која вас се тичу.
    Уз мало уложеног времена и труда, у пријатној атмосфери, можете допринети да се нешто заправо промени.

  5. Да ли ће се негде појавити моје име?
    Не! Истраживање је анонимно. Изјаве и подаци изнети на фокус групама биће обрађени у оквиру завршне студије збирно, без навођења ко је присуствовао и ко је шта рекао.

  6. Шта се од мене очекује на фокус групи?
    Будите опуштени и искрени. Реците шта вама лично или људима из ваше близине смета односно шта сматрате добрим решењима за дату тему (погледајте питање бр. 2). Поштујте саговорнике и они ће поштовати вас, о чему ће се старати модератор.

  7. Да ли се добија нека накнада за учешће или се јавља неки трошак?
    За учешће у раду фокус групе није предвиђена новчана накнада. С друге стране, трошкове (простор, послужење) сноси организатор.

  8. Како да учествујем?
    Први корак је слање пријаве на имејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Пријава треба да садржи податке о месту у којем живите, име и презиме, годиште, пол и професију. По пријему пријава, истраживачки тим ће одабрати одређени број особа и контактирати са њима. Планирамо да фокус групе завршимо у наредна три месеца тј. до краја летњег периода.

Унапред се захваљујемо на интересовању и надамо успешној сарадњи.

Истраживачки тим ЦЕП-а и НОПС-а

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS