18. 07. 2024.

Национална организација потрошача Србије (НОПС) обратиће се Министарствима пољопривреде и здравља Републике Србије са захтевом да се у складу са Законом о безбедности хране предузму хитне мере поводом овог случаја, а које укључују и могућност повлачења спорног производа са тржишта Србије.

Обавештење Подравке преносимо у целости.

 

Информације о повлачењу производа на тржиштима Њемачке, Аустрије и Словачке

Обавјештавамо вас како је у тијеку процес повлачења производа Вегета 250 грама и Вегета 500 грама одређених производних серија с тржишта Аустрије, Њемачке и Словачке, јер је тијеком рутинске контроле у Аустрији утврђено да постоје индиције присутности бактерије Салмонелле спп. у траговима у једном изолираном случају.

Као мјера предострожности, а у циљу заштите потрошача, одлучили смо самоиницијативно провести активности за повлачење производа на три тржишта на којима се налазе производи наведених производних серија (Аустрија, Њемачка, Словачка).

Подравка д.д. је производе предметне производне серије дала на анализу службеним акредитираним хрватским лабораторијима друштва ЕУРОИНСПЕКТ KРОАТИАКОНТРОЛА д.о.о. и Наставног завода за јавно здравство ‘‘Др. Андрија Штампар’‘, који су утврдили одсутност бактерије Салмонелла спп. у Вегети и на тај начин потврдили резултате Подравкиног лабораторија Контроле квалитете.

У тијеку су и додатне анализе производа наведених производних серија код овлаштених ЕУ лабораторија.

Подравка редовно и континуирано проводи у својим лабораторијима контролу квалитете и здравствене исправности свих улазних сировина, полупроизвода, готових производа, амбалаже и околиша. Контрола квалитете проводи се у складу с важећим законима и ЕУ регулативом те одговарајућим политикама и стандардима Подравке које се односе на квалитету и сигурност хране.

Подравка д.д. ће након прикупљања свих релевантних информација праводобно информирати јавност и друга надлежна тијела сукладно важећим прописима Републике Хрватске.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS