18. 07. 2024.

Услед топлотног таласа који нас запљускује ових дана,а који носи са собом неиздрживо високе температуре, свакодневно смо са свих страна изложени саветима лекара како и колико је потребно уносити што више течности да не би дошло до дехидратације тела.

Воду, као што знамо губимо мокрењем, знојењем, дисањем, па чак и преко црева. Током летњих дана човек знојењем изгуби и до 1,3 литре воде дневно, па је зато препоручљиво узимати воду чак и ако не осећамо потребу. Кроз зној губимо важне електролите, стога је потребнода се води рачуна и о уносу битних минерала.

Познато је да флаширана минерална вода помаже у одржавању баланса електролита, јер је богата минералима који су у њој природно растворени и много се боље апсорбују од минерала из хране. Флаширане минералне воде садрже важне минерале који су нашем телу потребни, али високе концентрације одређених елемената као што су магнезијум, јод и калцијум, могу реметити правилно функционисање људског организма.

Са обзиром на то да је флаширање воде за пиће једна од најпрофитабилнијих грана индустрије у свету последњих десет година и да на домаћем тржишту постоји велики број таквих произвођача, који зарад што већег профита, маркентишким триковима доводе потрошаче у заблуду, посебно када је реч о приписивању здравствених тј. лековитих својстава производу, треба бити опрезан приликом избора минералне флаширане воде, начина и количине уноса, јер не пружају све воде оптималану минералну композицију.

Минерална вода би требало да садржи што мање натријума јер он подиже крвни притисак код осетљивих особа и више бикарбоната који побољшавају варење и доприносе повећању алкалности организма.

Однос калцијума и магнезијума требало би да буде приближно 2:1, јер се на тај начин најбоље апсорбују оба елемента.

Унос јода мора бити контролисан јер је препоручена дневна доза од 150 милиграма дневно веома близу горњој граници од 1,1 милиграма на дан, а прекомерним уносом јода може доћи до негативних последица по штитну жлезду која је кључна за метаболизам.

Поред свега овога не треба заборавити на присуство једињења силицијума (силицијум диоксида, познатијег као силика) који улази у састав костију и везивних ткива.

Најбитније је читати декларацију приликом куповине флаширане минералне воде, обратити пажњу на њен састав и количину уноса, како би се обезбедио правилан и оптималан унос минерала, који су неопходни за нормално функционисање организма.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS