18. 07. 2024.

Након што је Република Хрватска затворила своје границе за сву робу пореклом из Србије, у медијима се спомињала могућност увођења контрамера у смислу затварања српских граница за хрватску робу и уздржавање од куповине хрватских производа. Национална организација потрошача Србије (НОПС) сматра да је мишљење потрошача о актуелној ситуацији од изузетне важности, те је спровела кратко истраживање (упитник за потрошаче).

Анкетни упитник састојао се од искључиво једног питања, а оно гласи: “Да ли бисте као контрамеру подржали уздржавање од куповине робе пореклом из Хрватске?”.

Након два дана од објаве анкете иста је, на социјалној мрежи фејсбук:

  • била доступна на 98.111 страница (профила) потрошача,
  • погледана 10.453 пута,
  • означена од стране потрошача као вест која им се допада, и то 761 пут на страници Застита потросаца и још 92 пута на другим страницама на којима је вест подељена,
  • коментарисана на страници Застита потросаца 368 пута и 65 пута на другим страницама,
  • подељена 61 пут од стране потрошача,

а с обзиром на чињеницу да је вест и даље присутна на свим поменутим интернет страницама, сви наведени бројеви константно настављају да расту.

Анкетни упитник је, до момента сачињавања овог извештаја, попунило 1203 потрошача.

Анализа резултата анкете
Од укупно 1203 потрошача који су одговорили на анкету, 1056 потрошача (88,10%) је на постављено питање одговорило са “Да”, 78 потрошача (6,50%) је као свој одговор изабрало “Не”, док је 65 потрошача (5,40%) изјавило да “Немају јасан став о наведеној теми”.

На основу прикупљених резултата, стиче се свеобухватни утисак да би потрошачи поржали уздржавање од куповине хрватских производа.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS