18. 07. 2024.

Поводом објаве ауто гиганта Фолксвагена да чак 11 милиона возила тог произвођача има уграђен софтвер који лажира податке о штетним издувним гасовима, Consumers International (CI) – међународни савез потрошачких организација обратио се извршном директору ове компаније.

Писмо које је директор Consumers International послала на адресу извршног директора Фолксвагена преносимо у целости.

Драги г-дине Милер

CI изражава дубоку забринутост због открића у вези фалсификовања разултата емисије штетних гасова на одређеним дизел моторима ваших аутомобила. Ове активности значајно су уздрмале поверење потрошача у вашу компанију али и у целу ауто индустрију.

Consumers International исказује међународни ниво подршке за све чланице (више од 240 у 120 земаља широм света), међу којима се налази и Национална организација потрошача Србије. Истичемо важност равноправног третмана за све купце Фолксваген аутомобила без обзира на земљу куповине.

Битно је истаћи да потрошачи имају право да возе аутомобил који заправо мисле да су купили; да се у потпуности надоканади било какав губитак и да буду правилно информисани. Из наведеног позивамо на следеће:

  • Моментални прекид продаје оних возила за које је утврђен лажни податак;
  • Активно обавештавање потрошача о томе који модели имају уграђен „лажирани“ мотор (укључујући модел, годину производње и тржишта продаје);
  • Обезбедити потпун опозив свих таквих возила у транспарентној комуникацији са потрошачима – власницима аутомобила, посебно у делу који се односи на промене које ће утицати на перформансе и безбедност;
  • Уверити потрошаче да су изузети из свих трошкова као последице уклањања спорног софтвера и пружање надокнаде за било какав губитак током трајања интервенције.

Верујемо да разумете и губитак поверења у комплетну ауто индустрију која је овим скандалом само допринела потреби усавршавања тестова загађења и потрошње чиме ће се у будућности обезбедити транспарентност и неопходно враћање поверења потрошача.

Унапред захваљујемо на прихватању свих наведених акција и искреној посвећености решавању свих предметних приговора без обзира где су возила купљена или пребивалиште потрошача.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS