18. 07. 2024.

Правилник којим ће бити забрањено истицање порука на прехрамбеним производима попут „снижава холестерол“, „за здраво срце“, „подстиче раст деце“ требало би да буде усвојен до краја године. Кажњавање оних који не поштују нова правила, међутим, неће почети одмах јер је произвођачима дат период од 18 месеци за прилагођавање.

Лекови лече и то је дефинисано Законима о лековима, а храна и додаци исхрани налазе се у подручју закона о храни и на њима је изричито забрањено истицање лековитих својстава, превенције и лечење болести људи  – објашњава за „Блиц“ Даница Зарић, директорка института „ИХИС Нутриционизам“ и уједно један од чланова радне групе Министарства здравља која је писала правилник о нутритивним и здравственим изјавама.

У пракси то значи да се у рафовима више неће продавати вода која зато што садржи магнезијум или калцијум „чува крвне судове или срце“, „јача имуни систем“ или пак „лечи“ на било који други начин. Нутрициониста Бранка Мирковић за „Блиц“ каже да је то класично довођење у заблуду потрошача.

Ти минерали или витамини су у тако минималним дозама да се та вода не може сматрати лековитом. Колико треба да попијете воде да би се десило нешто од наведених лековитих дејстава? Оно што је најстрашније јесто то што су се управо због тих нетачних изјава купци опредељивали за неки од њих. Да би на производ ставили етикету да лечи, ви за то морате имати доказ – каже наша саговорница.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS