27. 11. 2024.

Женева – Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да месне прерађевине – као што су сланина, шунка и кобасица, могу да буду узрок развоја рака, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Закључци подржавају "препоруке за ограничење уношења меса".

Извештај су сачинила 22 стручњака из десет земаља, наводи АФП.

Британски сервис наводи да се месо обрађује на начин да им се продужава рок трајања или укус, димљењем, стврдњавањем, додавањем соли или конзерванса.

Ти додаци повећавају ризик од канцера, висока температура термалне обраде, као што је на роштиљу, може такође да створи канцерогене хемијске материје, наводи ББЦ.

У извештају Међународне агенције за истраживање канцера (ИАРЦ) при СЗО, са седиштем у Лиону, наводи се да је и црвено месо у целини "вероватно канцерогено", иако за то постоје ограничени докази.

У црвено месо спада говедина, телетина, јагњетина, овчетина, месо коза и коња.

Наведено је да свега 50 грама месних прерађевина дневно – што је мање од две кришке сланине, повећава ризик развоја карцинома дебелог црева за 18 одсто.

Међутим, то не значи да је појести сендвић са сланином подједнако лоше као и пушење дувана, наводи ББЦ.

"Индивидуално ризик од развоја колоректалног канцера због конзумирања обрађеног меса остаје мали, али се ризик повећава са количином поједеног меса", рекао је Курт Страјф из СЗО.

Ипак, СЗО сматра да месо може да буде и корисно за здравље и да ови закључци могу да помогну земљама при давању уравнотежених савета за исхрану.

"Ова одлука не значи да треба да престанете да једете црвено месо или прерађевине, али ако их много једете, можда би требало да размишљате о редуковању", рекао је професор Тим Кеј из британске агенције за истраживање канцера, додајући да не може нанети штету ако се с времена на време поједе сендвић са сланином, а да здрава исхрана подразумева пре свега умереност.

Извор: Танјуг

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS