18. 07. 2024.

О карактеристикама UNIFI мреже огласио се и СББ, чије наводе преносимо у целости.

"UNIFI сервис пружа могућност корисницима СББ постпејд интернета да се аутоматски повежу на интернет сваки пут кад се нађе на некој од локација која је покривена UNIFI СББ мрежом.

Корисници СББ постпејд интернета ће моћи да користе UNIFI услугу без плаћања додатне накнаде. Они ће имати исте услуге из свог пакета, уз новину да ће им WiFi интернет (UNIFI ) као бенефит бити доступан на много више локација него до сада. Сваки home gateway уређај код корисника постпејд интернета имаће могућност да емитује и UNIFI сигнал. Ово је добро позната пракса великих оператора, тзв. „community WiFI“ (нпр. Теленет у Белгији, Зигго у Холандији).

UNIFI мрежа се шири тако што home gateway уређаји код корисника постају нове UNIFI локације. То значи да ће сваки home gateway уређај код корисника имати 2 интернет сигнала, један је за кућни WiFi, а други за UNIFI , и то на начин да су ти сигнали у потпуности одвојени један од другог. Интернет сигнал за кућни WiFi
корисници могу да користи непромењено у односу на то како су га и до сада користили, без било каквог угрожавања њихове безбедности и приватности, као и без могућности да брзина и проток кућног WiFi интернета буде успорена функционисањем home gateway уређаја као UNIFI приступне тачке. Са друге стране, UNIFI који је раздвојен од корисникове кућне WiFi мреже, је системски ограничен на највише 5 уређаја који могу да буду истовремено повезани на један home gateway уређај.

Корисников саобраћај и аутентификација на IP нивоу је логички раздвојена мрежа од корисникове кућне мреже за шта је доказ различита додељена IP адреса, а моделом аутентикације и ауторизације на бази MAC адресе регистрованог уређаја и корисничког имена/лозинке се недвосмислено обезбеђује једнозначност и сигурност UNIFI сервиса што су све законске обавезе оператера према Рател-у и надлежним агенцијама.

Home gateway према произвођачкој декларацији имају дефинисану максималну потрошњу која не може да буде премашена  додавањем новог SSID-а или повећањем броја прикључених уређаја.

UNIFI не проузрокује никакво додатно зрачење. Уназад 18 година како ова бежична технологија постоји у масовној употреби нема познатих утицаја на здравље. Користи се технолошки стандард IЕЕЕ802.11 на слободним фреквенцијама 2.4GHz и 5GHz.

Званично лансирање UNIFI (community) услуге је 02.11.2015. године. Кориснике обавештавамо на различите начине о овој услузи током октобра, пре лансирања: путем сајта, инфо канала, ОСД поруке, ИВР поруке, слањем писма корисницима, путем портала: www.itsvet.com; www.benchmarks.rs; www.bizlife.rs; www.pcpress.rs; www.blic.rs; www.b92.net; www.kurir.rs; www.telegraf.rs, путем дневних новина Ало, Курир, Блиц, Политика, Вечерње новости. У току новембра планирана је и маркетиншка АТЛ кампања.

Корисник који не жели да користи UNIFI мрежу и бенефите које она пружа, има могућност путем портала МојСББ да је деактивира у сваком моменту,  како пре активирања услуге (да најави да не жели активацију), тако и након активирања UNIFI услуге, без било каквих импликација у погледу права и обавезе из закљученог корисничког уговора."

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS