18. 07. 2024.

Произвођач „тонуса“ решио је да са амбалаже уклони незаконите тврдње да њихов хлеб лечи дијабетес и помаже у лечењу канцера.

Након контроле тржишне и пољопривредне инспекције, компанији „Тривит“ је забрањено да на амбалажи и огласним порукама истиче поруке „не садржи ГМО“, „лековити“, као и све остале непоткрепљене здравствене изјаве које грађане могу да доведу у заблуду да је уместо узимања лекова довољно јести хлеб.

Иако је „Тривит“ дуго одбијао да склони лажне тврдње, после писања „Блица“, притиска јавности и повлачења њихових производа са рафова трговинских ланаца у Србији, били су приморани да изврше промене.

– Већ јуче се појавила такозвана прелазна амбалажа без икаквих изјава, а у што скоријем року израдићемо дефинитивну амбалажу на којој ће бити изјаве које су законом дозвољене – кажу у „Тривиту“.

Татјана Веховец, блогерка која је и покренула причу о „тонусу” указавши на лажно рекламирање лиценце Руске академије наука, сматра да је „Тривит“ први пут наступио отворено.

– Ово је победа потрошача и здравог разума. До краја године биће усвојен и правилник који ће јасно дефинисати и ограничити коришћење здравствених изјава на храни – подсећа Веховец.

И Јагода Јорга, специјалиста за исхрану, сматра да је оно што је досад писало на амбалажи „тонуса“ било апсолутно кршење закона.

– Храна није лек и не може да има ишта што указује да може да замени лекове – каже Јорга.

Шта су све лагали на амбалажи

 

  1. „Тонус“ блокира токсине и канцерогене материје
  2. „Тонус“ је користан за превенцију дијабетеса
  3. „Тонус“ има лиценцу Руске академије наука

 

Власница и даље тврди да је лековит

Иако са амбалаже скидају незаконите наводе, људи из „Тривита“ о њима не престају да причају у телевизијским емисијама истичући управо она својства „тонуса“ која су на амбалажи забрањена.

– Променили смо амбалажу само због закона. Ја и даље тврдим, могу да ме ухапсе, могу да раде шта год хоће, да „тонус“ има лековита својства – изјавила је у једној емисији Вера Шћепановић, власница „Тривита”.

Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS