Потрошачи траже хамбургер без антибиотика
Међународна организација за заштиту потрошача Конзумер интернешнал упутило је прошле недеље захтев на адресу три велика ланца брзе хране Мекдоналдс, Сабвеј и КФЦ тражећи од њих да престану да служе месне оброке од стоке којој су давани антибиотици за лечење људи. Ова кампања покренута је током Првог светског конгреса о употреби антибиотика који је организовала Светска здравствена организација.
На скупу је закључено да се антибиотици рутински дају животињама како би се појачао и убрзао њихов раст, спречило оболевање, као и да људи који конзумирају то месо постају све отпорнији на антибиотике и на тај начин доводе у питање своје лечење у случају обољења. Будући да је један од закључака овог скупа била чињеница да у свету расте отпорност на антибиотике, а да се половина светске производње антибиотика користи у пољопривреди, односно у узгоју стоке и перади, не чуди оваква иницијатива Конзумер интернешнала.
Ова организација је, иначе, компанијама оставила рок до 23. децембра до када би требало да се изјасне о политици употребе антибиотика у узгоју стоке чије месо се користи у овим ресторанима. Иницијативи су се придружили огранци Конзумер интернешнала у целом свету. Прошле недеље и Удружење за заштиту потрошача Хрватске позвало је ову компанију да прихвати препоруке Светске здравствене организације и престане са употребом оваквог меса.
– Уколико резистентност на антибиотике настави да расте последице ће бити катастрофалне. С обзиром на огромну економску моћ и утицај који у свету имају ланци брзе хране сматрамо да је ово добар пут и начин да се мења свест потрошача и у јавности на што конкретнији начин објасне могуће последице употребе антибиотика, изјавила је Аманда Лонг, генерални директор Конзумер интернешнала.
Колико може да буде важна улога потрошачких организација у спречавању ових проблема упозорила је др Маргарет Чен, генерални директор Светске здравствене организације и очигледно и директно покренула акцију међународних организација за заштиту потрошача.
Ланци брзе хране као да су предосетили овакве мере и чињеницу да ће се наћи под лупом потрошача. Пре месец дана Мекдоналдс је саопштио да ће се у свим њиховим ресторанима у Канади до краја 2018. служити пилетина узгајана без употребе антибиотика.
Како је саопштено из ове компаније и добављачи америчког ланца брзе хране и канадски произвођачи пилетине радиће на овоме у наредне три године како би антибиотици, који се користе за лечење људи, у потпуности нестали из производње пилећег меса. Како су пренели светски медији канадски произвођачи пилетине су, наводно, подржали политику Мекдоналдса и пре него је овакве препоруке дао Конзумер, односно Светска здравствена организација. Огранак овог ланца за канадско тржиште је, иначе, најавио да ће за десет година у својим ресторанима користити само јаја од кокошки које живе на отвореном простору, и да ће већ до краја године престати да користе млеко крава којима су давани хормони.
Поједини амерички стручњаци сматрају да масовна примена антибиотика за стимулацију раста и лечења живине, свиња и друге стоке доводи до појаве такозваних супермикроорганизама који развијају отпорност на лекове. Због њих је теже лечити многе болести, сматрају стручњаци и наводе податке Центра за контролу и превенцију болести који кажу да се ови микроорганизми повезују са 23.000 смртних случајева и око два милиона оболелих сваке године у САД, а здравствено осигурање због тога има директне годишње трошкове од 20 милијарди долара.
Само у САД Мекдоналдс има око 14.000 ресторана, а у целом свету више од 36.000. Сваког дана они услуже 70 милиона људи, а према последњим подацима у последњих неколико месеци забележили су пад продаје, а као могући разлог наводи се окретање људи ка другачијим видовима исхране.
Извор: Политика