18. 07. 2024.

Конзумер интернешнал позвао ланце брзе хране да престану да користе месо животиња којима су давани препарати за лечење људи.

Међународна организација за заштиту потрошача Конзумер интернешнал упутило је прошле недеље захтев на адресу три велика ланца брзе хране Мекдоналдс, Сабвеј и КФЦ тражећи од њих да престану да служе месне оброке од стоке којој су давани антибиотици за лечење људи. Ова кампања покренута је током Првог светског конгреса о употреби антибиотика који је организовала Светска здравствена организација.

На скупу је закључено да се антибиотици рутински дају животињама како би се појачао и убрзао њихов раст, спречило оболевање, као и да људи који конзумирају то месо постају све отпорнији на антибиотике и на тај начин доводе у питање своје лечење у случају обољења. Будући да је један од закључака овог скупа била чињеница да у свету расте отпорност на антибиотике, а да се половина светске производње антибиотика користи у пољопривреди, односно у узгоју стоке и перади, не чуди оваква иницијатива Конзумер интернешнала.

Ова организација је, иначе, компанијама оставила рок до 23. децембра до када би требало да се изјасне о политици употребе антибиотика у узгоју стоке чије месо се користи у овим ресторанима. Иницијативи су се придружили огранци Конзумер интернешнала у целом свету. Прошле недеље и Удружење за заштиту потрошача Хрватске позвало је ову компанију да прихвати препоруке Светске здравствене организације и престане са употребом оваквог меса.

– Уколико резистентност на антибиотике настави да расте последице ће бити катастрофалне. С обзиром на огромну економску моћ и утицај који у свету имају ланци брзе хране сматрамо да је ово добар пут и начин да се мења свест потрошача и у јавности на што конкретнији начин објасне могуће последице употребе антибиотика, изјавила је Аманда Лонг, генерални директор Конзумер интернешнала.

Колико може да буде важна улога потрошачких организација у спречавању ових проблема упозорила је др Маргарет Чен, генерални директор Светске здравствене организације и очигледно и директно покренула акцију међународних организација за заштиту потрошача.

Ланци брзе хране као да су предосетили овакве мере и чињеницу да ће се наћи под лупом потрошача. Пре месец дана Мекдоналдс је саопштио да ће се у свим њиховим ресторанима у Канади до краја 2018. служити пилетина узгајана без употребе антибиотика.

Како је саопштено из ове компаније и добављачи америчког ланца брзе хране и канадски произвођачи пилетине радиће на овоме у наредне три године како би антибиотици, који се користе за лечење људи, у потпуности нестали из производње пилећег меса. Како су пренели светски медији канадски произвођачи пилетине су, наводно, подржали политику Мекдоналдса и пре него је овакве препоруке дао Конзумер, односно Светска здравствена организација. Огранак овог ланца за канадско тржиште је, иначе, најавио да ће за десет година у својим ресторанима користити само јаја од кокошки које живе на отвореном простору, и да ће већ до краја године престати да користе млеко крава којима су давани хормони.

Поједини амерички стручњаци сматрају да масовна примена антибиотика за стимулацију раста и лечења живине, свиња и друге стоке доводи до појаве такозваних супермикроорганизама који развијају отпорност на лекове. Због њих је теже лечити многе болести, сматрају стручњаци и наводе податке Центра за контролу и превенцију болести који кажу да се ови микроорганизми повезују са 23.000 смртних случајева и око два милиона оболелих сваке године у САД, а здравствено осигурање због тога има директне годишње трошкове од 20 милијарди долара.

Само у САД Мекдоналдс има око 14.000 ресторана, а у целом свету више од 36.000. Сваког дана они услуже 70 милиона људи, а према последњим подацима у последњих неколико месеци забележили су пад продаје, а као могући разлог наводи се окретање људи ка другачијим видовима исхране.

Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS