18. 07. 2024.

Адвокат Националне организације потрошача Србије (НОПС) и Удружења за заштиту потрошача Војводине (УЗПВ) одговара на питање потрошача В.П. из Шапца: Одбачена ми је пријава потраживања према Таково осигурању у ликвидацији, јер је протекао рок за пријаву потраживања од 120 дана? При томе полиса осигурања је још увек била важећа кад се догодила незгода и у моменту подношења пријаве…

Конкретан одговор зависи од неколико околности које нису прецизиране у питању. Па да кренемо редом…

Закон о стечају и ликвидацији банака и  друштава за осигурање („Службени Гласник РС“ бр 61/05 116/08 и 91/10), који је требао да прецизно уреди спорни однос, не пружа одговор на Ваше питање. Поменути Закон у чл 25  има упућујућу одредбу на Закон о стечају (који супсидијарно уређује и поједина питања ликвидације), и у чл 114 садржи одредбу којом је преклудирана пријава потраживања на рок од 120 дана од дана објављивања огласа у Службеном гласнику. Заиста је невероватно да законодавац није водио рачуна о томе да ће полисе важити и пошто буде отворен поступак ликвидације, буду позвани повериоци и пошто протекне фамозни рок од 120 дана од дана службеног позива повериоцима да пријаве своја потраживања. Једноставно речено, закон овде није „пратио живот“.

Да бисмо ово лакше објаснили замислимо следећу ситуацију: ликвидација је отворена 31.7.2014. г, оглас је објављен 15.8.2014. г, па пошто је рок од 120 дана истекао дана 13.12.2015. г, а  полиса аутоодговорности Таково осигурања је хипотетички могла важити све до средине јуна 2015 г, јер је НБС интервенисала неколико дана пре отварања ликвидације, јасно је да се описани проблем могао догодити свакоме ко је претрпео штету покривену овом полисом од 14.12.2015. г до средине јуна 2015 г. Ради се вероватно о стотинама оштећених.

Законодавац није кроз свој lex specialis другачије уредио спорно питање у поступку ликвидације осигурања, па се осигурање у погледу права повериоца не разликује од ликвидације неке мање продавнице мешовите робе. Све ово наводи на сумњу да је смисао доношења закона био да се испуни форма, а да се садржински повериоци изиграју, јер се у случају ликвидације друштва за осигурање не активира обавеза Удружења осигуравача (преко Гарантног фонда) као у случају стечаја осигуравајућег друштва. Због тога је „лако прошла“ ликвидација Таково осигурања, ако изузмемо негодовање запослених који су протествовали да нису били испуњени услови за ликвидацију. Није се “бунило” ни Удружење осигуравача, ни Влада РС преко своје Агенције, уз образложење да је ова радња на штету осигураника била „законски покривена“. Када бисмо тумачили само одредбе поменутог закона штете би у конкретном случају требало да плате штетници лично, иако је већина њих стављена у неравноправан положај у односу на осигуранике других осигуравајућих друштава само зато што су купили „погрешну полису“, све то на штету правне сигурности и поверења грађана у државу.

Но да се вратимо на правне импликације. Позиција оних који су претрпели штету за време важења полисе би требала бити поправљена у поступку намирења из ликвидационе масе. Овакав став је (срећом по оштећене) заузео Привредни суд у Крагујевцу, па је усвојио жалбе које су изјављене због одбацивања пријаве од стране ликвидационог судије. С тог, поштовани потрошач треба да изјави одмах жалбу, ако већ није прошао рок од 15 дана од дана пријема Решења од одбачају жалбе.

У разлоге за жалбу можете навести да се сходно чл 27 Закона предвиђа могућност пријаве потраживања чак и после деобе ликвидационе масе, па повериоцима који поднесу пријаву пре овог момента припада најмање једнако право, те да према Закону о обавезном осигурању у саобраћају, полиса аутоодговорности важи годину дана и толико производи обавезу осигуравајућег друштва без обзира на промену његовог статуса као привредног друштва.

Иронично, они који нису до сада пријавили штету ће, чини се, боље проћи, јер ће и поштовани судија морати да коригује своје мишљење, јер му је веће суда дало јасан упут да уважи пријаве које су поднете и после рока из чл 114 Закона о стечају. Пре тога је неопходно,  у случају материјалне штете (штете на возилу) ангажовати проценитеља, јер колико нам је познато сви проценитељи Таково осигурања су „линеарно отпуштени“, па затим поднети Пријаву у поступку ликвидације Привредног суда у Крагујевцу, посл бр 2 Л 1/2014.

Ко је пријавио потраживање па му је одбачена пријава а рок за жалбу је протекао, тј Решење о одбачају је постало правноснажно, предлажем да понови пријаву и да на даље следи упутсва као да је први пут поднео пријаву.

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS