18. 07. 2024.

Интернационална потрошачка организација (Consumers International – CI) објавила је извештај у којем се наглашава неуспех светских ланаца брзе хране да се суоче са изазовима које стварају бактерије отпорне на антибиотике.

Отпорност на антибиотике представља глобалну кризу јавног здравља, а у којој претерана употреба антибиотика у пољопривреди представља главни фактор. Предвиђено је да употреба антибиотика у пољопривреди порасте за две трећине у наредним годинама и то са 63.200 тона у 2010. на 105.600 тона у 2030. години. Уколико се не предузму хитне акције у борби против отпорности на антибиотике, постоји могућност да у будућности просте инфекције и мање повреде поново постану смртоносне.

У извештају се наводи:

Мекдоналдс (McDonalds) се обавезао да користи пилетину гајену без рутинске употребе антибиотика, важних за људску медицину, у САД почевши од 2017. и у Канади, почевши од 2018. године. Ова обавеза односи се само на 2 од 100 држава у којима компанија послује (2%).

Сабвеј (Subway) се обавезао да у САД користи пилетину (од 2016.), ћуретину (од 2019.), говедину (од 2025.) и свињетину (од 2025. године), гајене без употребе било каквих антибиотика. Међутим, ова обавеза односи се само на 1 од 111 држава у којима послује, односно у мање од 1%.

KFC није дао никакво значајно обећање, нити се обавезао да користи месо које је гајено без употребе антибиотика важних за људску медицину, у било којој од држава у којима послује.

Са преко 100.000 ресторана широм света ова три ланца брзе хране имају огроман утицај на тржишту меса и месних производа и њихове акције имају снагу да промене употребу антибиотика у пољопривреди.

Аманда Лонг, генерални директор ЦИ изјавила је:
С обзиром на обим кризе јавног здравља са којом се свет суочава због отпорности на антибиотике, одговори Мекдоналдса, Сабвеја и КФЦ-а, као лидера на тржишту, су потпуно неадекватни.
„Иако су нека обећања дата, она су ограничена на Северну Америку. Потребан нам је интернационални одговор како би се зауставила отпорност на антибиотике. Супербубе не препознају државне границе.
Без контроле, отпорност на антибиотике ће убити 10 милиона људи до 2050. године. Смањење употребе антибиотика у пољопривреди је ургентан и неопходан корак ка решавању ове кризе. Светски ланци ресторана су у доброј позицији да убрзају смањивање употребе антибиотика у пољопривреди, брже чак и од самих законодавних промена. Као што је у извештају и показано, ниједна компанија од које смо добили одговоре још увек није у потпуности преузела своју одговорност
.“

Извештај који је састављен представља увод за 15. март, Светски дан потрошача, тј. светски дан акције за права потрошача. Ове године, потрошачке организације широм света позиваће мултинационалне ланце брзе хране да уклоне из својих јеловника месо гајено уз помоћ антибиотика важних за људску медицину.

Извор: Consumers International

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS