18. 07. 2024.

У трговинским објектима широм Србије, продаје се мед произвођача “Ириком”. Мед поменутог произвођача је више пута повлачен из продаје и произвођач затваран.

Цена овог меда је, по правилу, знатно нижа од тржишне. Разлог за то је продаја меда који је заправо пекарски (мед који се претежно користи у пекарској индустрији за кување или печење), али то купац може да сазна само уколико информацију о томе прочита на полеђини производа.



Сматрамо да овакав вид обележавања није у складу са законом и директно доводи потрошаче у заблуду приликом куповине и начина конзумирања производа.

Који закони се односе на наведене тврдње?

  • Правилник о квалитету меда и других производа пчела (“Сл.гласник РС”, бр. 101/2015) у чл. 19. прописује да се мед, други производи пчела и препарати на бази меда и других производа пчела који се стављају у промет, означавају и декларишу у складу са овим правилником и посебним прописом којим се уређује декларисање, означавање и рекламирање хране.
  • Поред података прописаних посебним прописом којим се уређује декларисање, означавање и рекламирање хране, декларација меда садржи и:
  1. за пекарски мед ознаку: „само за кување и печење“, наведену у непосредној близини назива производа на исти начин као и назив производа;
  • Правилник о декларисању, означавању и рекламирању хране ("Сл. гласник РС", бр. 85/2013) у чл. 4. прописује да декларисање мора да се врши на начин којим се не обмањује крајњи потрошач, а нарочито у погледу:
  1. карактеристичних особина хране, а посебно њене природе, идентитета, својстава, састава, количине, трајности, порекла и начина производње;
  2. приписивања храни особина и својстава које не поседује и потенцирањем карактеристика хране, које поседује и друга храна исте врсте.

Национална организација потрошача Србије упутила је допис Ветеринарској инспекцији са захтевом да се испита да ли је наведено пословање у складу са важећим законима.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS