18. 07. 2024.

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић, неправноснажно је осуђен у кривичном поступку који је против њега покренуло предузеће „Раваница“ из Ћуприје из разлога што је потрошаче позвао да се уздрже од куповине производа „бонжита“, а након што је пољопривредној инспекцији два пута забрањен улаз у производне погоне овог предузећа.

Суд је у образложењу пресуде потпуно занемарио чињенице:

  1. да је председник НОПС-а реаговао у складу са пренетим овлашћењима према Закону о заштити потрошача и Закону о безбедности хране и да спорну изјаву није дао као грађанин Горан Паповић
  2. изјаве сведока који су видели нешто што је очигледно и што је за свакога несумњива чињеница (упресована бубашваба у производу). За суд то није било релевантно!?
  3. да је начелнику Сектора за безбедност хране у Министарству пољопривреде, у складу са законском процедуром, лично предат спорни узорак, а због чега је начелник упутио инспекцију, којој је као што смо навели, чак два пута забрањен улаз у производни погон – за суд ни ово није релевантно!?
  4. да је под претњом полиције, инспекцијски наџор извршен из трећег покушаја, а након чега је због утврђених неправилности покренут прекршајни поступак – ни ово није релевантно?!

Након овакве пресуде, не можемо се отети утиску да су правда, безбедност и здравље потрошача у овом случају у потпуности суспендовани зарад заштите приватних интереса једног друштвеног предузећа и локалних моћника и да је потпуна реформа правосуђа нужна, како се многе часне судије „не би црвенеле“ због овакве и сличних судских одлука које би у правној држави биле готово немогуће.

Да подсетимо: [Саоштење за јавност] Тужба због тога што радимо свој посао, неће нас зауставити

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS