18. 07. 2024.

Нејасни су разлози због којих ова компанија уопште помиње „застарелу амбалажу“ ако након тога тврди да је означавање исправно. Очигледно је да нешто од овога није тачно. Уколико је амбалажа заиста толико застарела, питамо се, колико ли је онда стара риба која се налази у њој?

Ветеринарска инспекција да јавно објави следљивост овог „ослића”!

Поводом текста "Знамо ли коју рибу једемо?" објављеног  на нашој страници, огласила се компанија Делхаизе Србија.

Одговор ове компаније преносимо у целости.

Током данашњег дана сте се на званичној ФБ страници Националне организације за заштиту потрошача – „Заштита потрошача“ бавили темом декларисања намирнице „Минтај ОСЛИЋ“, приватне робне марке компаније Делез Србија, ПРЕМИА.

Нагласила бих Вам да је фотографија производа коју сте поставили застарела и да се поменути производ тренутно налази у промету у другачијој амбалажи.

Ово је други пут, за само неколико дана да је објављивањем застареле фотографије на ФБ страни „Заштита потрошача“ углед наше компаније доведен у питање.
Као организацији која се годинама уназад бори за заштиту права потрошача, верујемо да Вам је поштовање веродостојности информација императив и зато желим да Вам напоменем да је компанија Делез Србија отворена да увек одговори на сваки упит НОПС-а и замолила бих Вас да нас убудуће пре пуштања у јавност било које информације која за тему има пословање наше компаније, контактирате. Верујемо да је истинито и објективно извештавање јавности у циљу кредибилитета и Ваше организације, и наше компаније.

У наставку Вам достављам реакцију компаније на данашњи пост и тему обележавања производа „Минтај ОСЛИЋ“.

“Према званичним резултатима испитивања које је спровела акредитована домаћа лабораторија Центар за испитивање намирница и према стручној литератури „Хигијена меса риба, ракова и шкољки Проф. др Милана Ж Балтића и „ Морске рибе” Проф. др Дејана Смиљанића, рибе из рода Theragra, припадају фамилији Gadidae – ослићима, па самим тим и Theragra chalcogramma припада фамилији Gadidae тј. ослићима. Риба је распрострањена у Пацифику око Аљаске, Русије, Камчатке и Јапана. Allaska Pollack је назив који се користи у УСА, док се назив ослић Минтај користи код нас и у Русији а често је зову и аљаски ослић.
Отуда је и превод декларације обележавања производа „Минтај ОСЛИЋ“, приватне робне марке ПРЕМИА чији је власник компанија Делез Србија, управо из горе споменуте фамилије ослића. Компанија Делез Србија редовно контролише квалитет и безбедност својих призвода као једно од основних начела које поштује у свакодневном пословању„
"

Заштита потрошача овом приликом истиче да се не ради о застарелој фотографији, већ напротив – фотографије смо направили лично, након куповине производа „филет ослића – премиа“ у више Макси објеката у Новом Саду. Том приликом нигде нисмо уочили амбалажу на којој је натпис „ослић – минтај“.

Нејасни су разлози због којих ова компанија уопште помиње „застарелу амбалажу“ ако након тога тврди да је означавање исправно. Очигледно је да нешто од овога није тачно. Уколико је амбалажа заиста толико застарела, питамо се, колико ли је онда стара риба која се налази у њој?

Заштита потрошача не дозвољава да било ко из било ког разлога доводи у  питање интегритет наше организације приписујући нам да објављујемо непроверене информације и застареле фотографије.

Заинтересовани потрошачи могу сами погледати и упоредити фамилије, редове и породице ослића (лат. Merluccius merluccius) и аљаског бакалара (Theragra chalcogramma)

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS