18. 07. 2024.

Најзад су се званичници Европске комисије огласили и јавно потврдили да годинама варају потрошаче у источној Европи. Продају нам неквалитетније верзије познатих робних марки, користе различите стандарде у производњи хране, под изговором да су стандарди прилагођени локалним укусима.

Према речима европске комесарке за правосуђе и заштиту потрошача Вере Јурове мултинационалне компаније за храну и пиће годинама варају купце у источној Европи јер им продају лошије верзије познатих марки.

– Први пут јасно кажемо да је реч о непоштеној комерцијалној пракси - рекла је Јурова и додала да су све верзије производа за источно тржиште имале знатно лошији квалитет у односу на производе који су намењени западном тржишту, чак и они који су упаковани у исту амбалажу.

Очекује се да да ће ускорор уследити и притисак на мултинационалне компаније да зауставе "покушај довођења у заблуду потрошача у источној Европи", јер су предуго користили различите изговоре за ову праксу. Мултинационалне компаније, иначе, и даље инсистирају на тврдњи да су реаговале на локалну потражњу и да нису намерно заваравале потрошаче.

Ово питање уврштено је на дневни ред Европске комисије захваљујући константном лобирању источних држава укључујући Бугарску, Словенију, Чешку и Мађарску, које су недавно објавиле компаративне студије. Ове земље Европске уније намериле су да ствари истерају на чистац када је реч о разлици у квалитету робе у земљама старе и нове Европе.

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да ће Чешка и Словачка заједно с Европском комисијом у октобру у Братислави организовати европски самит који би требало да реши двоструке аршине наднационалних компанија на западним и посткомунистичким европским тржиштима.

- Постајем оптимиста када је у питању различити квалитет хране, док сам раније имао утисак да се Европска комисија прави луда. Очекујем да ћемо на самиту у Братислави направити помак када су у питању конкретна решења - казао је Фицо на конференцији за новинаре после заједничког заседања владе Словачке и Чешке.

- Како то да у словачкој шунки има 72 одсто меса, а у немачкој 91 проценат? - питао је Фицо.

Према његовим речима исход самита треба да буде измена европских правила, али и да би постепена припрема правила могла да наведе нека предузећа да сама унапред одустану од праксе двоструког квалитета намирница.

Фицо и чешки премијер Бохуслав Соботка очекују да би самит у Братислави требало да окупи европске министре пољопривреде или привреде, представнике националних парламената и удружења потрошача, као и шефа Европске комисије Жан-Клода Јункера и надлежне еврокомесаре.

- На састанку с Јункером сам стекао утисак да су европске институције на то првобитно гледале као на правни и технички проблем. Али за нас је то политички проблем, јер неко од нас прави грађане нижег реда. Не може то тако, то је увреда - рекао је Фицо.

Нове чланице ЕУ често по истој цени добијају исти производ у истој амбалажи, али горег квалитета него Европљани у богатим развијеним чланицама Уније. Фицо је рекао да није у питању само храна него и грађевински материјал или козметика, прашак за веш и кућна хемија.

- Ми не желимо да једемо и да пијемо шкарт. Желимо исти квалитет - рекао је Фицо.

Вишеградска група, пре свега Словачка и Чешка које се најгласније буне због праксе двоструких аршина, већ је имала један свој самит премијера, посвећен борби да посткомунистичке чланице не буду више европска канта за смеће, где потрошачу може да се прода било шта.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS