18. 07. 2024.

Токсични бисфенол А пронађен је у различитим потврдама и исечцима који се штампају на термалном папиру са којим су грађани свакодневно у контакту, показало истраживање „Алхема”.

 

Фискални рачуни и потврде које се штампају на такозваним термалним папирима у Србији садрже штетну хемикалију бисфенол А, показало је најновије истраживање организације Алтернатива за безбедније хемикалије – „Алхем”. Ова организација је, наиме, од јула до септембра контролисала 33 узорка на тржишту Србије. Пре свега фискалне рачуне добијене при куповини одређених производа, фискалне ролне купљене од добављача, термални папир сакупљен из јавних установа и приватног сектора, али и картонску и папирну амбалажу за прехрамбене производе и пластичне кутије за паковање готове хране у супермаркетима.

Лабораторијском анализом узорака утврђено је да бисфенола А има у термалним папирима од којих се праве ролне за фискалне рачуне, као и у картонској амбалажи за храну. Сви узорци увезених фискалних ролни  садрже ову хемикалију. Тестирана је и амбалажа за храну, првенствено она у коју се пакује масна храна, јер је ова хемикалија растворљива у мастима и лако може да пређе у храну. Наши резултати су показали да пластичне кутије у којима се храна пакује у супермаркетима не садрже ову хемикалију, као ни папирна амбалаже и кесице за помфрит. Међутим, у картонским кутијама које смо узорковали пронађен је бисфенола А у траговима. Како претпостављамо, оне су произведене од рециклираног папира, што значи да у рециклажу улази и термални папир, због чега је вероватно дошло до контаминације – каже за „Политику” др Јелена Милић из „Алхема”.

Бисфенол А тренутно је једна од глобално најкомерцијалнијих хемикалија која се користи у производњи термалних папира као развијач боје. Она није хемијски везана за папир, тако да при контакту може да се апсорбује у кожу и изазове различите компликације. Према речима стручњака, доказано је да може штетно да утиче на плодност, рад ендокриног система, али и да изазива алергијске реакције на кожи и иритацију респираторних органа.

Од јануара ове године БПА је у Европској унији на „Листи кандидата супстанци које изазивају забринутост”, док је у децембру прошле године Европска  комисија донела одлуку о забрани, односно ограничењу његове употребе у термалном папиру. Ова одлука почиње да се примењује од 2. јануара 2020. године и, иако Србија до сада није преузела ову одредбу у домаће законодавство, очекује се да и наша земља ускоро ажурира ове податке.

Према речима Јелене Милић, ова организација тек завршеном кампањом апелује на институције у јавном и државном сектору, нарочито на трговинске ланце, да замене ове производе безбеднијом  алтернативом без БПА, како би допринели очувању здравља својих запослених, пре свега радника на каси, али и свих грађана Србије.

– Према европској регулативи, са којом је усаглашен и наш закон, компаније које производе, увозе или дистрибуирају производе који садрже супстанце које изазивају забринутост као што је бисфенол А обавезује да о томе обавесте све учеснике у ланцу снабдевања, као и потрошаче, у случају да они то захтевају.

Милићева каже да је овом кампањом тестирано и то колико се ово спроводи у пракси. Тако је дистрибутерима који имају законску обавезу да пруже овакве информације послато пет захтева потрошача, од чега је стигло четири одговора, али само један у складу са законском регулативом.

– Овом кампањом смо зато желели да скренемо пажњу јавности на присуство бисфенола А у термалним папирима, пре свега у фискалним  рачунима и исечцима који се добијају у банкама, са којима сви свакодневно долазимо у контакт – упозоравају из овог удружења.

 

Како се заштитити

Будући да су грађани свакодневно у контакту са различитим рачунима, потврдама, исечцима који садрже ову хемикалију из „Алхема” саветују да се приликом сваког контакта са овим „папирима” руке перу сапуном. Деци не би требало дозвољавати да их уопште узимају, а рачуне не би требало стављати уз намирнице које се конзумирају у свежем стању.

Како кажу, требало би их одлагати у новчаник, на посебно место предвиђено за рачуне. Радници на касама или они који имају контакте са рачунима, упозоравају из ове организације, требало би да носе рукавице, док они рачуни које би због гаранције требало чувати дуже могу да се фотокопирају или чувају у електронском облику.

 


Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS