18. 07. 2024.

Национална организација потрошача Србије упозорава да приликом куповине на презентацијама грађани инсистирају да им трговац да образац за одустанак од куповине


Пензионери су последњих месеци најчешће жртве трговаца који на презентацијама продају производе са, наводно, здравственим ефектима, и то по ценама које превазилазе тржишне. Реч је о превари која је, посебно у Војводини, узела маха, тврде у Националној организацији потрошача Србије и апелују на купце да се добро информишу пре него што пристану на куповину производа ван пословних просторија.

– Када дођу на презентацију, нуде им масажере или магнете који ће им помоћи, односно олакшати кретање и побољшати циркулацију. Поверују у причу и пристају да потпишу кредитни уговор о плаћању производа који коштају и до 900 евра. Иначе, трговци захтевају од њих да током презентације плате и одређени део одмах и плате готовином – кажу у НОПС-у.

Наиме, грађани који су се жалили овој организацији тек по испробавању производа схватили су да он нема карактеристике које су наведене и нико од оних који су покушали да контактирају са трговцем и врате наручену робу, није у томе успео. Трговац одбија да прихвати рекламацију.
"Увидом у документацију коју нам доставе, примећујемо велике неправилности, пре свега то што им приликом куповине није приложен и образац за одустанак од уговора на који потрошач има право према Закону. Према важећим прописима, попуњавањем овог обрасца купац у року од 14 дана има право да, без навођења разлога, одустане од куповине. Са друге стране, производи се испоручују без упутства за употребу, што такође указује на превару", кажу у НОПС-у.

Иначе, у случају да трговци који робу продају ван пословних просторија купцима не доставе овај образац, потрошачи имају право да од уговора о куповини одустану у року од годину дана. "Најважније од свега је да приликом потписивања уговора детаљно прочитају сваки члан, јер се дешава да трговац у уговору назначи да је уговор о одустанку од куповине достављен купцу, иако није, а потрошач који потпише такав уговор ускраћује своје право да се одрекне ове куповине у року од једне године, уколико није задовољан", додају у организацији.

Како је наведено на сајту Министарства трговине, под продајом ван пословних просторија подразумевају се ситуације када уговор о продаји закључе трговац и потрошач, ван пословног простора трговца. Најчешће је реч о продаји на промоцијама (нпр. у ресторанима), личним нуђењем или у његовом радном месту.

"Код ове врсте куповине, потрошач има право да одустане у року од 14 дана од дана када је потписао поруџбеницу или уговор. Поруџбеница мора да садржи образац одустанка од уговора, а пре закључења уговора трговац је дужан да потрошача обавести о праву да одустане од куповине. У овом случају потрошач враћа робу, а трговац новац, без могућности да захтева неку додатну надокнаду трошкова, као што је, на пример, одређени проценат од цене коју је платио", наводе у ресорном министарству.

Све је више грађана који у оваквим трансакцијама користе могућност плаћања преко административних забрана на плату или пензију. Иако је ово примамљив и рекло би се исплатив начин плаћања, требало би бити обазрив, јер се у пракси догађа да компаније које послују на овај начин, посебно оне које робу продају на презентацијама, подмећу различите уговоре од којих је касније немогуће одустати. Једна наша читатељка је тако на презентацији купила простирку од меморијске пене по цени од 614 евра, платила је и учешће, потписала поруџбеницу, а када је месец дана касније ипак схватила да је ушла у неразумно скупу куповину и покушала да одустане, наишла је на неразумевање трговца. У одговору је било наведено да је ова фирма дан након презентације већ ступила у контакт са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање и да ће уговорене рате (на презентацији) бити прослеђиване са њеног рачуна на рачун ове фирме. Нико јој није ни поменуо образац за одустанак од куповине, а трговац јој је запретио да ће у случају да се предомисли, продавцу морати да исплати 25 одсто од укупне вредности поруџбине.Све је више грађана који у оваквим трансакцијама користе могућност плаћања преко административних забрана на плату или пензију. Иако је ово примамљив и исплатив начин плаћања, требало би бити oбазрив, јер се у пракси догађа да компаније које послују на овај начин, посебно оне које робу продају на презентацијама, подмећу различите уговоре од којих је касније немогуће одустати.


Извор: Политика


Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS