18. 07. 2024.

Почела да важе нова правила, крај варању пекарске индустрије.



Почетком године ступила су нова правила за пекарску индустрију како би се стало на крај бројним преварама на домаћем тржишту.

Новим законом је дефинисан и одређен број процената колико који хлеб треба да садржи одређеног брашна да би се могао наћи у продаји под одређеним именом.

О новом закону и његовој примени више нам је рекао председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић.

"Први корак је промена правилника и доношење новог Закона о производњи и продаји хлеба и пецива, али закон као "мртво слово на папиру" не значи ништа ако се не примењује. Следећи корак је инспекцијски наџор, ми већ имамо начелно уговорен састанак са Пољопривредном комором да се заједнички крене у контролу, рекао је Паповић.

"Произвођачи су имали довољно времена да се припреме на нова правила, јер је закон усвојен у августу 2016. године. Након њихових бројних жалби и одлагања, нови правилник је коначно ступио на снагу, а ми ћемо све учинити да се он и примењује", каже Паповић.

Хлеб произведен од других врста жита у продају се ставља под називом брашна од ког је прављен (ражани, хељдин, кукурузни, спелтин...). Осим тога законом је предвиђено да сваки производ у пекари мора имати спецификацију са тачним састојцима које садржи.

Па сада да би се хлеб назвао ражаним, потребно је да има најмање 70 одсто ражаног брашна. Кукурузни хлеб мора имати 60 одсто кукурузног брашна, док хељдин хлеб треба да садржи 30 одсто хељде.

Осим хлеба и пецива закон је јасно одредио да су пекари дужни да у бурек ставе 20 одсто надева, да би се могао продавати под тим именом.


Извор: Курир

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS