18. 07. 2024.

24. и 25. јануара 2018. године у хотелу Марриот у Скопљу, одржан је регионални састанак "Механизми за колективну заштиту потрошача у Европској унији и Југоисточној Европи". Састанак су заједнички организовали мрежа ConWeb и Мрежа SEELS, подржани од стране ГИЗ “Отвореног регионалног фонда за правну реформу у Југоисточној Европи”.

 

 

 

Кључни регионални актери за колективно обештећење из региона (ресорна министарства за заштиту потрошача, тела за надзор над тржиштем, канцеларије Омбудсмана, организације за заштиту потрошача) заједно са представником Европске потрошачке организације (BEUC) и представником Британског института за компаративно и међународно право (BIICL) разматрали су кључне налазе и резултате из упоредног истраживања за шест одабраних држава чланица ЕУ и шест земаља југоисточне Европе.

На основу дискусија и препорука са састанка, приступиће се изради Регионалног акционог плана за јачање капацитета заинтересованих страна за колективну заштиту потрошача у југоисточној Европи. Током 2018. године, у оквиру пројекта ће се развити и имплементи три модула обуке.

Национални извештаји развијени од стране регионалних стручњака, извештај за МС ЕУ који је развио BIICL и упоредни извјештај за југоисточну Европу, коју је развила др. Вероника Ефремова, биће представљени у публикацији "Механизми за колективну заштиту у ЕУ и Југоисточној Европи – Компаративна студија ", а која ће бити представљена у марту ове године.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS