18. 07. 2024.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић упозорио је да куповина без фискалног или блок рачуна носи велики ризик. Корист од сиве економије и то краткорочну, имају само продавци који не поштују закон.


Љајић је оценио да највише сиве и црне економије има у области наручивања преко интернета, јер нико не евидентира ту врсту трговине.Према његовим речима, нови закон ће регулисати тај пробем јер ће поштански оператори имати обавезу да идентификују онога ко шаље и ко прима робу.

Љајић је потрошачима дао два савета - први да не купују робу преко интернета ако трговац није истакао податке а други да од продавца увек траже фискални или блок рачун, јер то значи да је промет евидентиран, да робу могу да врате.
"Све остало носи велики ризик", рекао је Љајић и додао да је када је реч о куповини преко интернета ипак потребно одвојити "жито од кукоља" и да свако ко купује мора да види да ли је продавница или продавац регисторван, да ли има ПИБ, матични број...

Упитан да наведе неки од облика сиве економије, министар је подстио на чињеницу да у области туризма постоји веома велики број некатегорисаних кревета.
"У Београду, који годишње посети и милион туриста, постоји око 2.500 категорисаних кревета, у Новом Саду 215, а тај град само током Егзит фестивала посети 100.000 туриста", рекао је Љајић и додао да то само показује колики је простор за сиву економију.

Љајић је навео да постоје само две врсте рачуна, фискални и блок - које издају козметичари, фризери, и да грађани нису дужни да плате услугу или робу ако не добију рачун. У плану је програм Е инспектор, односно од јуна ће бити умрежене четири инспекције, а до средине 2019, све 42 инспекцијске службе.


Национална организација потрошача Србије (НОПС) већ дуже време едукује потрошаче кроз кампању "Чувај се мачке у џаку - купуј легално" и указује на ризичну куповину, од лица која нису регистрована за обављање трговинске делатности.

Проверу трговаца можете да извршите преко сајта Агенције за привредне регистре. Ако сте робу купили од физичког лица које нема регистровану фирму, тада једино можете да га пријавите инспекцији због прекршаја, јер обавља промет робе, а нема својсво трговца, или да га евентуално тужите.

Уколико сте купили на даљину, преко интернета или ван пословних просторија трговца, од регистрованог правног лица, односно предузетника, имате право да одустанете од уговора, из било ког разлога и вартите робу у року од 14 дана.

Трговац је у обавези да најкасније приликом доставе робе испоручи "Образац за одустанак од уговора". Од када робу са обрасцем вратите, трговац је у обавези да вам врати новац најдаље за 14 дана од када је робу примио. Уколико Вам наведени образац није достављен пријавите трговца Тржишној инспекцији за учињени прекршај, с обзиром да је за непоштовање наведене обавезе прописана новчана казна. Такође, без обзира да ли вам је овај образац достављен, и без њега своју изјаву о одустанку можете доставити трговцу.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS