18. 07. 2024.

Кинеске копије познатих брендова играчака могу да угрозе здравље деце упозоравају стручњаци са београдског Хемијског факултета. У њима се налазе канцерогене материје и други отровни састојци. Из удружења потрошача апелују да родитељи не купују такве играчке и да њихову продају пријаве надлежним органима.

 

Сумња да се у кинеским радњама у Србији тренутно продаје на хиљаде отровних артикала.Кинеске копије познатих брендова играчака, које се могу купити у радњама широм наше земље, отровне су за децу, упозоравају стручњаци. У њима се налази канцерогена материја фталат и многи други отровни састојци који изазивају рак, оштећење јетре и бубрега, низ хормонских поремећаја и стерилитет.

Током прошле године српски цариници су запленили 4.721 комад таквих играчака, али се сумња да се у кинеским радњама у Србији тренутно продаје на хиљаде отровних артикала.Међу тим играчкама су и најомиљеније дечје марке као што су "Маша и медвед", "Мој мали пони", "Хелоу Кити", али и фалш "Лего" коцкице.



ВЕЛИКА ДОЗА ОТРОВА

Стручњаци подсећају да су у протекле две године у више наврата инспектори повлачили из продаје кинеске играчке, јер је утврђено да се у њима налази канцерогени фталат. Професор Хемијског факултета у Београду Петар Пфендт каже да ове опасне материје у кинеским копијама има бар пет пута више него што је дозвољено.
- Имали смо примере да су инспектори повлачили из продаје фалсификоване лутке зато што је у њима откривен канцерогени фталат. Дозвољена доза ове опасне материје, која служи да играчкама да мекоћу и савитљивост, износи до 0,1 одсто, мада је најбоље да је уопште нема.
- Међутим, у тим кинеским копијама, према званичним анализама, има пет пута више фталат него што је дозвољено. Можете ли замислити колико је то опасно по децу - каже Пфендт.



ИГРАЊЕ ЖИВОТИМА

И Горан Поповић из Националне организације потрошача Србије (НОПС) каже да је опште позната чињеница да се наша деца играјући са кинеским играчкама,  заправо играју животом.
- Баш ме занима где су завршиле те играчке које је Тржишна инспекција одузела прошле године. Они кажу да су све спорне играчке одузете због лошег квалитета и зато што су фалсификати, а нико није видео да су уништене.
- Кажу да је пронађен 4.721 комад тих лутака и коцкица, а велико је питање колико је комада ове смртоносне робе робе ушло у Србију, завршило у продавницама, а затим и у рукама наше деце. А свима је јасно да нешто што се продаје бар пет пута јефтиније од оригинала не може да се прави онако како би требало - каже Поповић и апелује на надлежне да појачају контролу.


Извор: Телеграф

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS