18. 07. 2024.

Потрошачи, пре уплате туристичког аранжмана или авио карте дупло проверите туристичку агенцију: АПР плус НБС.

Пукле три туристичке агенције пред сам почетак летње сезоне!



Туристича агенција „Флy Флy“ више не постоји, „Кофер Тоурс“ д. о. о. је у вишемилионској блокади, а агенција за продају авионских карата „Елите Травел Цлуб“ је избачена из међународног система за куповину карата - БСП, па уколико планирате да уплатите аранжман у некој од тих агенција, знајте да ризикујете да улудо потрошите новац.

Туристичка агенција „Флy Флy Травел“, која је захваљујући вишегодишњем добром маркетингу била један од водећих продаваца авио-карата и туристичких аранжмана, обрисана је из Агенције за привредне регистре, међутим, та непостојећа агенција се и даље рекламира и продаје „карте за цео свет”, чиме се бројни путници обмањују и доводе у заблуду.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција YУТА, каже да им се у последњих неколико недеља јавља велики број путника којима не знају како да помогну јер је ситуација с „Флy Флy Травелом“ потпуно нејасна.

- Јављају нам се људи који имају проблем са реализацијом својих евентуалних путовања. „Флy Флy“ је, према информацијама којима ми располажемо, највећи број аранжмана узимао од других тур-оператера који те аранжмане продају, и ту је настао проблем, јер су остали дужни неким агенцијама које су наше чланице - објашњава он и додаје да ће највећу штету због пословања агенције „Флy Флy“ претрпети добављачи - авио-компаније, туристичке агенције, хотелијери..., јер то је фирма која не може да измири своје обавезе. Осим тога, како напомиње Сеничић, „Флy Флy“ је пословао и посредством других фирми, које су све у блокади.

Суноврат „Флy Флy Травела“, кренуо је почетком ове године, када су због неизмирених дугова избачени из међународног система за куповину карата БСП, након чега су се власници досетили и купили фирму „Елите травел Цлуб“. Међутим, и та агенција за продају авио-карата је врло брзо избачена из БСП-а због истих проблема.

Власници агенције „Флy Флy“ су очигледно на све могуће начини покушавали да спасу брод који тоне, па су негде средином априла променили име својој агенцији у „Кофер Тоурс“ д. о. о., али су наставили да се рекламирају као „Флy Флy“. Међутим, Народна банка Србије је само дан након промене пословног имена блокирала све рачуне агенције „Кофер Тоурс“ д. о. о. „Кофер Тоурс“ је на јучерашњи дан, према подацима НБС-а, био у блокади 25 дана и од њега се потражује више од 83 милиона динара.

Сеничић истиче да таква ситуација, у којој се фирма која практично и не постоји и даље рекламира у медијима, сигурно не доприноси враћању поверења путника у туристичке агенције, и сматра да би многе инспекције требало да реагују, туристичка пре свега.


Злоупотреба положаја

Адвокат Сава Анђелковић каже за „Ало!” да фирма не може тек тако да избрише свој назив из регистра у АПР-у.
- Фирма је морала најпре да прође поступак ликвидације или стечаја, тако да ми се чини да је неко тешко злоупотребио положај или овлашћење. На тај начин су оштећени повериоци, било да је реч о физичким, било да се ради о правним лицима, за одређене ствари које је фирма требало да им плати, а није. Дужници треба да траже наплату својих потраживања у редовном судском поступку - саветује адвокат.


Суноврат „Флy Флy“

- Међународна асоцијација за ваздушни саобраћај (ИАТА) забранила је „Флy Флy Травелу“ почетком ове године да штампа (и продаје) авио-карте због неизмирених дугова
- „Флy Флy Травел“ је након тога купио фирму „Елите Травел Цлуб“ и наставио са продајом авио-карата, али тај посао је трајао врло кратко
- 7. фебруара ове године и „Елите Травел“ је, зато што није платио дуговања, искључен из система.
- 11. априла 2018. туристичка организација „Флy Флy“ променила је име у „Кофер Тоурс“ д. о. о.
- 12. априла 2018. Народна банка Србије блокира је рачуне агенције „Кофер Тоурс“
- „Кофер Тоурс“ је у блокади 25 дана за износ од 83.768.059


Плениће им имовину


Некадашњи радници „Флy Флy Травела“ кажу да је питање дана када ће у фирму ући нека од надлежних служби и запленити имовину.
- Не може успешно да води агенцију неко ко је пре неколико година размишљао да ли да отвори пекару или да се бави туризмом. Све је то на лошим темељима постављено. Они су вешти у маркетингу, али о самом послу не знају ништа - тврди један од радника и додаје да радници масовно одлазе из фирме



Извор: Ало

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS