18. 07. 2024.

Храна на тржишту Србије мораће од петка обавезно да има декларацију на којој ће јасно бити истакнут ниво шећера, масти, соли и осталих састојака, а новина је и то да месо мора имати јасно назначено порекло.

 

Ово ће бити регулисано допуном Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране који почиње да важи у петак, 15. јуна, пише Блиц.

На тај начин ће потрошачи коначно знати шта једу, какав је тачно састав хране, количина, трајност, порекло…Измењени правилник прописује и да намирнице које не буду имале такве декларације неће моћи да се нађу у продаји. Инспекцијске контроле су показале да чак четвртина ргоизвода у Србији нема исправну декларацииу. Управо то би требало да се промени када ступи на снагу измењени правилник. Према речима помоћника министра пољопривреде Ненада Вујовића, ово је трећа допуна Правилника о декларисању хране и доноси решење свих недоумица које су се раније јавиле. Све што је произведено након 15. јуна мораће да има овакве прецизне декларације. А раније произведена роба са старим декларацијама може бити у продаји само до краја године, каже Вујовић. Он истиче да ће, рецимо, бити појачан акценат на означавању алергена на декларацији. Појаснили смо на који начин у појединим случајевима мора да буде истакнуто болдовање алергена. Дакле, где се у речи болдује одређен алерген. Такође, код именовања порекла робе увек је била недоумица ко то може бити. Тако, на пример, имамо тренд да велике трговачке куће стављају своје брендове. Зато смо увели нови термин, односно оне који су одговорни за робу која се налази у промету. Сада они преузимају сву одговорност, иако се не ради о директном произвођачу, објашњава Вујовић.



Извор: Бизлифе

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS