18. 07. 2024.

Обратио нам се потрошач В.М. из Србобрана са приговором на рачун МТС-а на име обрачунате уговорне казне за превремени раскид уговора.



Наиме, потрошач је са МТС-ом закључио уговор на 12 месеци. Незадовољан квалитетом пружене услуге, захтевао је превремени раскид уговора након само једног дана од потписивања уговора.

Трговац је прихватио захтев потрошача за превремени раскид, али је и испоставио рачун са обрачунатом уговорном казном, за цео обрачунски период од 12 месеци.

У поступку посредовања, правни тим је опоменуо трговца да је уговорање казне на новчане обавезе забрањено законом и да је у обавези да обрачуна стваран износ трошкова у складу са пруженом услугом, на шта је трговац и пристао.

Овом приликом обавештавамо потрошаче да је у току више поступака који имају за циљ да укину противзакониту праксу поједних оператора телекомуникационих услуга. Уговарање казне за превремени раскид уговора, и генерално обрачунавање несразмерних трошкова, није у складу са основним начелима уговорног права по којима се приликом раскида уговора може наплатити само пружена услуга. Свака страна дужна је да врати само оно што је дала на име испуњења уговора.

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS