18. 07. 2024.

Туристичке агенције и даље приликом продаје аранжмана цене изражавају у еврима, а наплаћују их у динарима по највишем продајном курсу банке

На овај начин за путовање које кошта 500 евра, по особи, грађани плаћају од 1.000 до 1.500 динара више него да им је износ аранжмана обрачунат по средњем курсу Народне банке Србије (НБС). Разлика између ова два курса у већини банака у Србији била је, у петак 18. маја, од два до три динара.

Цена туристичких путовања обрачунава се по такозваном ефективном курсу који може бити 10 одсто виши него продајни. Како то изгледа у пракси? Ми агенцији плаћамо у динарима, она их претвара у евре и плаћа наше аранжмане. Пошто се наплаћује у иностраној валути, агенција мора да обави конверзију, и то по ефективном курсу матичне банке.

На овај проблем већ годинама указују и грађани и потрошачке организације, али се решење ни не назире. НБС је својевремено изнела став да би решење ове ситуације могло да буде употреба званичног средњег курса НБС на дан уплате или продајног курса банке с којом послује организатор путовања (из курсне листе те банке за девизе).

Иначе, тада су рекли да питање примене курса који ће туристичка агенција користити приликом обрачуна цене аранжмана израженог у страној валути није изричито регулисано прописом НБС. Законом о трговини и Законом о девизном пословању агенцијама је дозвољено уговарање у девизама уз обавезу наплате у домаћој валути.

Међутим, Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута), каже да уколико би држава одлучила да се аранжмани обрачунавају у динарима они не би били јефтинији, већ скупљи.
Агенције би морале да се осигурају због евентуалне промене курса. Тренутно је стабилно, али ми не знамо да ли ће евро за три месеца да буде 130 динара. Нико неће да ради на своју штету.  Ово је непоштена пракса јер се цене аранжмана везују за страну валуту. Иако се сваке сезоне изнова потеже ово питање, та пракса још није прекинута.
Према проценама Јуте, у иностранству ће летовати око милион туриста из Србије, а велики део њих ће аранжмане уплатити преко туристичких агенција.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да не верује у то да би аранжмани били скупљи, како тврде представници туристичких агенција.

– Курс по коме агенције наплаћују аранжмане назвао бих „слободним”. Реч је о лакој заради од које се сви у ланцу тешко одричу. Толико је проблема с којима се грађани суочавају да је већ постало питање у којој области права потрошача нису угрожена – истиче Паповић.



Извор: Политика

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS