18. 07. 2024.

Поред тога што су двема групама путника само пар сати пред одлазак на одмор у Грчку отказана путовања, постоји могућност да група путника која тренутно борави у Грчкој преко агенције "С.А.Б." не може да се врати назад.

Две групе путника, односно 425 људи, који су своје аранжмане уплатили преко туристичке агенције "С.А.Б.", јуче нису отишле на одмор који су уредно платиле. Њима је полазак отказан само три сата пре пута и то без икаквог објашњења. Вера Божић Трефалт рекла је да је инспекторка до касно синоћ била у овој агенцији прикупљајући потребне информације које ће објаснити због чега је путовање отказано.

- Трећи дан пратимо ситуацију, односно не одлазак наших путника. Прво је једна група људи отишла, али су имали проблема са смештајем. Након тога без свог летовања остало је 425 путника, због чега ће овој агенцији бити изречене законом прописане казне. До понедељка би требало да имамо ближе информације о томе како је до проблема дошло

Да ствар буде још гора, група путника која би требало да заврши своје летовање, а који су такође отишли преко агенције "С.А.Б." можда неће моћи да се врати из Грчке.
- Постоји могућност да група путника која у суботу треба да се врати из Грчке, то не учини. Иако не знамо тачан разлог свих ових неправилности, претпостављамо да се ради о неизмиреним рачунима агенције, али у том случају биће предузете апсолутне мере - истиче помоћник министра.

Она још објашњава да шта год је у питању, сви путници који су остали ускраћени за одмор, морају бити обештећени и то у року од 15 дана од тренутка пријаве.
- Агенција мора имати уговор о осигурању са укупним лимитом покрића од најмање 300.000 евра, одакле ће оштећеним грађанима бити исплаћен новац - закључује она.


Туристичка агенција "С.А.Б." изненада је путницима, који су преко ње купили аранжмане за летовање у Грчку око три сата пред сам полазак отказала је путовање. Да ствар буде још гора током дана је на пут требало да крену две групе туриста, једна у подне, а друга у 16 сати.
Помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Вера Божић Трефалт, која је и главна туристичка инспекторка, потврдила је да су путовања отказана.
- Пре два дана са овом агенцијом је настао проблем. Њихови путници, који су отишли на Крф, нису могли да уђу у виле. Власник није хтео да их пусти, јер агенција "С.А.Б." није платила за њихов смештај. Очајни људи су нам се јавили и ситуација се брзо разрешила. Убрзо су пуштени у собе. То је и био разлог зашто је туристичка инспекција отишла у контролу у ову агенцију - објашњава Божић Трефалт.

Она каже да ни инспектори нису знали да ће поласци данас бити отказани, јер су јуче из агенције све путнике звали и обавестили о тачним терминима поласка и где ће се налазити аутобуси.
- У међувремену су данас ођедном отказали поласке. Да ли је настао проблем са инопартнерима којима нису платили аранжмане или је нешто друго у питању, то још увек не знамо. Међутим, због отказивања путовања, људи су се данас спонтано окупили испред седишта агенције у Делигратској улици у Београду и захтевали да им се објасни зашто не иду на већ плаћено летовање - каже помоћница министра.


Извор: Блиц

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS