18. 07. 2024.

Саопштење за јавност

ШТА (НЕ)РАДИ ТУРИСТИЧКА ИНСПЕКЦИЈА!?

 

Након што је неколико хиљада путника агенције С.А.Б. травел већ остало без својих аранжмана, а по свему судећи и без дела новца који су уплатили, Национална организација потрошача Србије (НОПС) позива туристичку инспекцију да, поред тога што „покреће поступке за одузимање лиценце“ кад је штета већ настала, хитно почне да ради у интересу грађана и заустави низ афера које последњих година погађају сектор туристичких услуга.

Овом приликом, у име свих оштећених и са правом огорчених путника, захтевамо од туристичке инспекције да, уколико није, почне да подноси кривичне пријаве против одговорних лица у туристичким агенцијама.

Након што је правни тим НОПС-а, у случају агенције „Ел Грецо“ из Новог Сада, утврдио и доказао да поједине агенције и након „одузимања лиценце“ настављају да послују и варају путнике, само под другим именом, више је него очигледно да све мере које туристичка инспекција предузима нису довољне, а ни ефикасне, да спрече криминалну делатност у овом сектору.

Због свега наведеног, поверење у агенције које савесно послују је озбиљно нарушено, па ће на крају и оне, поред грађана који ових дана масовно остају без аранжмана, авионских карата и новца, платити цех „туристичкој мафији“ са којом држава очигледно није у стању да се обрачуна.  


Председник НОПС-а
Горан Паповић

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS