17. 07. 2024.

Европска директива према којој престају да се производе халогене сијалице, а замењује их ЛЕД расвета, ступа на снагу почетком септембра.

Директива је требало да буде уведена још пре две године, али због високе цене ЛЕД расвете то је одложено. Трговци ће халогену расвету моћи да продају до истека залиха.

Европска унија раније је забранила сијалице са жарном нити, а сада су на ред дошле и халогене сијалице. ЛЕД расвета по многим стручњацима је боља од халогене.

На пример, иако халогене лампе трају знатно дуже од традиционалних волфрам сијалица, ЛЕД сијалице трају и до 50.000 сати. Типична халогена сијалица има век трајања око 2.000 до 8.000 сати, а ЛЕД се може очекивати да ће трајати између 30.000 - 50.000 сати.

Модерна ЛЕД сијалица ефикаснија је од халогене и тако што јој је потребно мање енергије за покретање. ЛЕД сијалица своју више цену наспрам халогене оправдава смањењем трошкова енергије током века трајања. ЛЕД сијалице су сигурније, јер не генеришу много топлоте, а такође су и издржљивије.

Извор: 021.rs

 

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS