29. 04. 2024.

[tab2 url="index.php?option=com_content&view=article&id=123:skok-cene-hrane-u-svetu&catid=27:vesti&Itemid=50" img="images/stories/demo/general/tabs/hrana-skok-cena.jpg" title="Скок цене хране у свету" type="tabs2" position="all"]

Светске цене хране су повећане 10 одсто у јулу због суше у САД и Источној Европи, саопштила је Светска банка, подстичући владе земаља света да разраде програме заштите најрањивијих слојева становништва.

Између јуна и јула региструје се раст цена кукуруза и пшенице за по 25 одсто, а соје за 17 одсто. Само су светске цене пиринча у том периоду опале, и то за четири одсто, преноси Ројтерс. [/tab2]

Индекс цена хране Светске банке, којим се прате цене прехрамбених производа који су предмет међународне трговине, у јулу ове године био је шест одсто виши него у истом месецу 2011. и за један одсто виши од ранијег највишег нивоа забележеног у фебруару прошле године. 

Џим Јонг Ким, председник Светске банке, истиче да не сме да се дозволи да овај скок цена доведе до тога да породице исписију децу из школа или да се она неквалитетно хране, чиме се доводи у питање њихова будућност.

"Нарочито су угрожени Африка и блискоисточне земље, али су на удару и становници других земаља у којима је дошло до наглог скока цена житарица", истиче Ким.

Америчка суша значајно је смањила тамошње приносе кукуруза и соје, док је сушно лето у Русији, Украјини и Казахстану угрозило род пшенице.

Светска банка не предвиђа понављање 2008. године када је раст цена хране довео до побуна у неким земљама.

"Међутим, негативни фактори, као што су панична политика извозничких земаља, јако дејство климатског феномена 'Ел Нињо', разочаравајућа жетва и на Јужној хемисфери или знатни раст цена енергената, могли би да доведу до даљег знатног поскупљења житарицасличног оном које смо искусили пре четири године", упозорава Светска банка.

И 21 чланица групације Азије и Пацифика за економску сарадњу (АПЕЦ) после састанка у Москви у саопштењу апелује на земље света "да избегну извозне забране" као реакцију на раст цена хране. 

Русија, која је чланица АПЕЦ-а, пре две године је, после подбачаја домаће жетве, увела привремени ембарго на извоз житарица.

Очекује се да ће лидери АПЕЦ-а разматрати прехраменбену безбедност у свету на свом наредном састанку, следеће недеље у Владивостоку.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS