28. 04. 2024.

Сваке године обележавамо 15. март – Светски дан права потрошача. У актуелном тренутку потпуно је непримерено планирати било какву другу активност осим оне којом сви заједно можемо показати потрошачку солидарност. И одговорност.

Од почетка године цена горива на пумпама повећана је за 13 динара, односно готово 10%. Употребом месечне статистике то би значило повећање цена од чак 5% на месечном нивоу. Разумемо и светску кризу и раст цена сирове нафте на светском тржишту али не можемо и нећемо да разумемо сопствену државу и трговце нафтним дериватима који немају нимало слуха за обичног потрошача. Нико не жели да се одрекне огромног дела добити, било кроз акцизе и порезе, било кроз марже.

Једино што можемо да урадимо јесте да их упозоримо: нека 15. март 2012. године у Србији буде упамћен као дан када ниједан потрошач није купио нити један литар горива. Тако се показује одговорност, солидарност и што је најважније – спремност да се реагује.

Овај позив значи истовремено и испит зрелости за све нас, како бисмо разумели суштину сопствене снаге кроз организовано деловање. Јасна порука коју ћемо послати имаће трајне последице по све који креирају тржишну економију ове земље.

Дакле, апел потрошачима у Србији: нека Светски дан потрошача буде дан када ће све бензинске пумпе бити празне – макар на један дан.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS