18. 07. 2024.

Мобилни оператери нуде разне пакете, али у многима се крију замке којих нисте ни свесни.

Јефтини минути, а скупи рачун. Бесплатан Интернет, али толико спор да не може ни једна фотографија да се пошаље, а камоли да се разговара преко „Вибера“ или „Њхатсаппа“. Да не бисте упали у ову или сличну замку мобилних оператера, портал СрбијаДанас.цом издвојио је најбитније ствари на које морате обратити пажњу приликом избора мреже.

Грађани са којима смо причали обично не обраћају пажњу на то какав пакет имају. Углавном су га уплатили по инерцији, без много размишљања, верујући да је најповољније оно што им продавци тврде.

Да не бисте беспотребно трошили паре на оно што вам не треба или преплаћивали оно што можете и јефтиније да добијете, обратите пажњу на следеће ствари:


Израчунајте тачне месечне трошкове за мобилни

Многи људе мисле да ће уштедети тако што узму јефтинију претплату, а уствари после плаћају скупље сваки минут разговора који им пређе преко одређеног броја бесплатних. Направите калкулацију колико сте причали последњих 12 месеци и онда тражите пакет у оквиру кога се нуди толико СМС порука и минута на месечном нивоу.

Мобилни оператери веома добро познају навике потрошача и зато намерно нуде пакете који су, условно речено, на ивици ваше потрошње. Нуде вам уствари привидну варку да ћете уштедети узимајући јефтинији пакет, а уствари вам двоструко наплате минуте које прекорачите.

Исто тако не треба ни узимати већи пакет од неопходног. Ако вам увек остану на рачуну силни минути које пребацујете у следећи месец, мала је вероватноћа да ћете их искористити. Пређите на пакет који је оптималан вашим потребама.

Обратите пажњу на количину интернета

Многи оператери нуде пакете са бесплатним интернетом за Фејсбук или поједине аплакције, док се за друге наплаћује. Обратите пажњу да ли доплаћујете на крају месеца интернет када вам зафали. Многи оператери намерно вам нуде више бесплатних минута, али мању количину интернета, како би вас тиме натерали да после више трошите.

Пазите на брзину интернета

Велика количина интернета без брзине података не значи ништа. Оператери вам ситним словима пишу колика је брзина преузимања података са интернета (даунлоад), а колика је брзина постављања података на Интернет (аплоад). Обично је аплоад спорији од даунлоада што на пример можда неће одговарати некоме ко шаље велику количину података.

Направите прорачун колико СМС порука шаљете

Скоро сви оператери нуде одређени број бесаплатних СМС порука, али се после свака појединачна наплаћује. Израчунајте да ли трошите више СМС порука од онога колико имате у пакету.

Уколико користите Интернет на телефону, шаљите поруке бесплатно преко апликација као што су „Вајбер“ и „Воцап“.

Направите списак људи са којима комуницирате

Направите листу људи са којима најчешће комуницирате (породица, пријатељи, посао). Проверите у којој је мрежи највише људи са тог списка. Многи оператери нуде у оквиру своје мреже огроман број бесплатних минута, као и посебне погодности уколико се умрежите.
Узмите два пакета код два оператера

Један оператер ће вам можда нудити повољнију цену позива, а други јефтинију цену интернета. Израчунајте ваше потребе у оквиру породице, па можда узмите два пакета код два оператера. Једну картицу користите само за Интернет, а другу само за разговор. Врло лако, у складу са вашим потребама, можете чак јефтиније проћи са једном уместо са две картице.

Научите да максимално искористите интернет

Интернет је највећи непријатељ мобилних оператера. Будућност мобилне телефоније највероватније ће се свести на то да оператери наплаћују само Интернет. „Вибер“ и „Њхатсапп“ су најпознатије апликације које вам нуде бесплатне разговоре и поруке. Многи људи више ни не шаљу СМС поруке, већ се дописују искључиво преко интернета.

Уколико уплатите пакет са великом количином интернета, онда га можете користити и за кућни компјутер, преко опције „хот спот“, односно бежичним путем (вајрлес). Израчунајте колико вас кошта Интернет на кућном рачунару, веома је могуће да ће вам јефтиније испасти да платите скупљи Интернет код мобилног оператера, па га после користите и за кућни рачунар.


Извор: Србијаданас

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS