У последњих неколико дана полиција широм света запленила је три тоне лажног пиринча, од којег већина долази из Лаоса. Реч је о пиринчу са полица кинеских дућана, тачније о скупој сорти пиринча “вучанг” која је направљена од пластике.
Реч је о мешавини кромпировог брашна, синтетичке смоле и најлона, а у смесу се додаје арома како би имала укус правог пиринча.
Како бисте били сигурни да пиринач који сте купили није лажан, постоји неколико једноставних метода помоћу којих можете то да проверите.
Тест с водом
У чашу воде сипајте кашику сировог пиринча. Ако потоне, јестив је, ако плута на површини - није.
Тест с ватром
Запалите мало пиринча шибицом. Ако осетите карактеристичан мирис паљене пластике, то је знак да није за употребу.
Аван
Још једна метода којом можете да проверите квалитет пиринча је да га ставите у аван и уситните. Ако је прах бео, пиринач је добар, ако је жућкаст - баците га.
Тест с плесни
Ставите пиринач у посуду, херметички је затворите и оставите на топлом месту. Ако је реч о правом пиринчу, за неколико дана ћете приметити појаву плесни. Ако се плесан не појави, значи да нешто није у реду.
Извор: Б92