23. 02. 2024.

У Србији нико не испитује да ли у гардероби која се продаје има тешких метала и токсичних боја. Зато је за купце чуло мириса често једини начин контроле, због оштрог и непријатног мириса хемикалија у одећи. Не постоји ни пропис о контроли безбедности гардеробе, што тржишној инспекцији везује руке.

Све већи избор гардеробе на тржишту у Србији има своје добре, али и лоше стране. Што је тржиште веће, теже га је контролисати. У тржишној инспекцији тврде да ће ускоро бити организован нови систем контроле, јер је постојећи недовољно ефикасан.

Сваки комад гардеробе који купите мора имати декларацију. На њој обично пише: састав материјала, његова својства, како се одржава и колико се скупља. Ипак, то није гаранција да сте купили безбедну гадеробу, тачније да она не садржи супстанце штетне по здравље.

У Тржишној инспекцији кажу да гардероба која се продаје у Србији не носи уверење о присуству тешких метала, али да и није прописано како се гардероба контролише.

Славиша Петковић из Тржишне инспекције Министарства трговине каже да тржишна инспекција нема на основу ког правилника то да гледа. "У крајњем случају, и да имамо, немамо где да детектујемо и немамо где да испитамо. Треба читав систем да се састави", објашњава Петковић.

Сву гардеробу требало би тестирати да ли садржи тешке метале, токсичне боје и канцерогене материје. То што се такве анализе не раде најштетније је за децу, а не раде их ни произвођачи ни дистрибутери, јер не морају.

Иако не знамо да ли је гардероба коју купујемо безбедна или није, некада се можемо заштити тако што помиришемо одећу. Оштар и непријатан мирис, карактеристичан за такозване кинеске радње јесте штетан.

"Искуства из Европе показују да је чувени мирис који се осећа код кинеске робе, у ствари, диметил фумарат. То је једињење које користе произвођачи у Кини да заштите свој производ у транспорту до Европе. Присуство фумарата је забрањено у свим производима, па и у текстилним производима, јер он, такође, има канцерогено дејство", објашњава Саша Филиповић из лабораторије "Југоинспект".

У такозваним кинеским тржним центрима, гардероба се продаје углавном без декларације. Ниске цене утичу на то да грађани купују такву одећу без обзира на квалитет. Купци кажу да  "код Кинеза" купују гардеробу, зато што је јефтинија, а да декларације не читају.

Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије каже да се код нас због лоше економске ситуације купују небезбедни и неквалитетни производи, на уштрб сопственог здравља.

"Све што је Европа најурила са свог тржишта заправо је завршило у неким другим земљама, а првенствено у Србији", каже Паповић.

У Тржишној инспекцији тврде да је укидање Агенције за хемикалије успорило увођење система којим би се испитивало постојање штетних материја у гардероби. Они кажу да ће убудуће бити пронађено решење и да ће се безбедност гардеробе анализирати по европским стандардима.

Прилог можете погледати овде.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS