21. 09. 2023.

КАФА И ЦИГАРЕТЕ ВЕЛИКИ ТРОШАК

После повећања акциза на увоз од 1. јануара 2009. уз кафу и цигарете поскупеће и пиво, трговци спремају нове ценовнике

 

На самом почетку 2009. године грађане Србије ће дочекати више цене кафе, пива, цигарета и горива! После одлуке Владе да повећа акцизе на увоз ове робе од 1. јануара, трговци се увелико спремају за подизање цена.

Одлука о поскупљењу акциза донета је да би се надокнадили губици настали смањењем и укидањем царина због једностране примене споразума са ЕУ. Сарадник Института за истраживање тржишта Саша Ђоговић тврди за Пресс да су за поскупљења криви скуп државни апарат и бирократизована администрација.

Удар на потрошаче

- Држава захтева велике издатке, који морају да буду надокнађени новим наметима, што ће бити још један удар на сиротињу - каже Ђоговић.

Да ће промене цена довести до повећања инфлације и пада животног стандарда сматра и економиста Иван Николић.

- Поред поскупљења због повећања акциза, због танког буџета поједини производи ће и у марту поскупети за додатних девет одсто, колико до сада износи инфлација у текућој години - најављује Николић.

Милан Петровић, генерални директор „Штраус Адријатика", произвођача популарне „донкафе", сматра да буџетски дефицит не би требало надомешћивати повећањем акцизе на кафу.

- Стратегија повећања дажбина на луксузне производе има својих предности, али кафа није луксуз. Купци неће „полетети" да купе нове аутомобиле, а кафу ће наставити да пију, а мораће да је плаћају више - наводи Петровић.

Млеко за утеху

Да све не буде тако црно, економисти најављују да ће истовремено појефтинити месо и прерађевине од меса, млечни производи, уље и техничка роба. Потпредседник Националне организације потрошача Србије Зоран Николић каже за Пресс да можемо да очекујемо појефтињења још неких производа.

- Најава „Имлека" да ће појефтинити млеко повући ће наниже и остале цене. Тако ће мањи произвођачи млека и млечних производа због конкуренције следити овај пример. Такође, већ су кренуле акције појефтињења уља, и испод 100 динара за литар. Затим, очекује се и пад цене меса и месних прерађевина, јер ће појефтинити жива вага због ниже цене кукуруза - истиче Николић.

Акцизе на гориво неоправдане!

Економиста Иван Николић сматра да се не може прихватити аргумент министра финансија Диане Драгутиновић да је у ситуацији значајног пада цена сирове нафте оправдано дизати акцизу јер се тиме обезбеђују резерве за дане када ће цена нафте поново почне да расте.

- Држава је ову карту већ искористила. Услед повећања акциза на нафтне деривате почетком 2008, када је цена нафте беснела - наводи Николић.

Сарадник Привредне коморе Србије Горан Николић наглашава да ће доћи и до појефтињења аутомобила.

- Због пада царина аутомобили ће такође појефтинити, и то у просеку за 6,5 до девет одсто. Исто тако, биће нижа цена и одређених сировина, гаса, руда... Производња у коју су укључене ове сировине биће јефтинија, а самим тим и финални производи - наводи Николић.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS