20. 07. 2024.

НА ХЛЕБУ НАМ ГОДИШЊЕ ЗАКИНУ 48 МИЛИОНА ЕВРА!

Пекари у Србији годишње зараде 48 милиона евра закидајући на грамажи хлеба! Уместо да купцима продају векну од 500 грама, како пише на кеси и фискалном рачуну, пекари им потурају векне лакше 20 до 50 грама! На годишњем нивоу сваком грађанину се тако закине 14 векни хлеба.

„Прес" је јуче измерио неколико векни хлеба различитих пекарских предузећа широм Србије. Испоставило се да је ретко која векна била тешка 500 грама. Хлеб „Панчевачке пекаре", познатији као „сава", имао је 483 грама, векна београдске пекаре „Клас" 478, а векна белог хлеба пекаре „Макси" само 459 грама. Поред Београђана, који највише конзумирају хлеб ове три пекарске индустрије, и потрошачи у другим градовима свакодневно бивају оштећени за цело парче хлеба. У Чачку на смањеној грамажи зарађују „Мока", „Понс" и пекара „Ковачевић", чији је хлеб тежак 490 грама, исто колико бели хлеб пекаре „Исхрана" који једу Смедеревци.

Превара потрошача

Највеће пекаре у Лесковцу такође закидају на грамажи својим суграђанима. Црни хлеб од 500 грама пекаре „Умипек", који је екипа Пресса јуче мерила у неколико продавница, био је тежак од 480 до 490 грама. Највећи број векни полубелог хлеба „златни пек" имао је 470 грама, док је бели хлеб углавном тежио 490 грама. Слична ситуација у Лесковцу је и с мањим пекарама, чије векне бар за 10 грама имају мању тежину од предвиђене. Једини добар пример приликом „Пресове" контроле био је хлеб пекаре „Јупек", чије су векне полубелог тежиле од 500 до 520 грама. И крагујевачки „Житопродукт" закида 15 грама по векни, потрошачима не продаје векну од 500, већ од 485 грама.

Недозвољена одступања

Потпредседник Националне организације потрошача Србије Зоран Николић каже за „Преc" да бели хлеб треба да буде тежак 500 грама и да оваква одступања нису дозвољена.

- У правилнику о квалитету жита, млинских производа, пецива и тестенина стоји да, по прописима, бели хлеб треба да буде тежак 500 грама. Одступање је дозвољено, али пет одсто на сабрану тежину десет случајно изабраних и измерених векни - објаснио је Николић.

Председник Уније приватних пекара Србије Зоран Пралица објаснио је за „Прес" да је недопустиво да одступања од декларисане грамаже буду већа од пет одсто.

- Велике пекарске индустрије користе ланац производње за хлеб. Имају добре машине, истина старе, али с таквом линијом производње може да се подеси да свака векна износи онолико колико треба. Нико пекарима не може да забрани да они производе векну од 300 или 450 грама, али то треба да напишу на декларацији - каже Пралица, и додаје да су казне за овакве ствари енормно високе.

- Ако има одступања, има основа за кажњавање. За то неко мора да одговара и инспекција мора да ради на отклањању тих проблема. За правна лица казне су од 200.000 до два милиона динара - навео је Пралица.

ЕКИПА ПРЕСА, 17.10.2008.

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS