20. 07. 2024.

Ни близу решења

Куповина књига главобоља за родитеље

ЗБРКА око уџбеника за основце требало би да се заврши до краја недеље. Бар се тако надају чланови Удружења приватних издавача, који нису добили дозволе за 20 књига које су већ продали родитељима и који су у тиражу од око 100.000 примерака стигли у школе по Србији. Државни секретар у Министарству просвете, Радивоје Митровић, обећао им је да ће их у четвртак саслушати и да ће покушати да превазиђу проблем, а да не буду оштећени ученици и новчаници њихових родитеља.

 

Приватни издавачи кажу да ће предложити надлежнима да им продуже прошлогодишња решења за све уџбенике који су раније добили позитивну оцену комисије, а да касније поново провере квалитет сваке књиге. То би одговарало родитељима, јер не би морали поново да се излажу трошку, а и „приватницима" јер би њихова издања остала у школама. Мало је, ипак, вероватно да ће тако и бити.

Приватни издавачи подсећају да су сва њихова издања раније имала дозволе и да је била пракса да се решења само продуже сваке године у јануару. Ове године је, мимо Правилника о огледу, у априлу бивши министар Зоран Лончар наложио да се поново прегледају све књиге од првог до петог разреда, јер су се „приватници" и Завод за издавање уџбеника оптуживали да преписују лекције и илустрације једни од других и из страних уџбеника.

Требало је да комисије то утврде и да обавесте јавност које су књиге добре, а које су, евентуално, „плагијати".

Већ тада се знало да ће уџбеници морати поново на проверу и да постоји неизвесност да ли ће добити нове дозволе. То, међутим, није спречило учитеље да бирају књиге, а ни „приватнике" да их продају у претпродаји на рате.

Поставља се и питање одговорности онога ко је ставио у промет производ који не одговара намени. Због тога се огласила и Национална организација потрошача Србије и упутила јавни позив Министарству просвете да хитно преиспита важеће одлуке и учини све како родитељи не би поново куповали књиге за исти разред.

- Сматрамо крајње наозбиљном одлуку надлежног Министарства да одређене наслове повуче из продаје пред сам почетак школске године - каже Зоран Николић, потпредседник НОПС. - Недопустиво је такво поигравање са грађанима, али и са приватним издавачима који су, како тврде, имали уредне дозволе за објављивање. На основу те одлуке школе су вршиле набавку уџбеника почетком године како би се омогућила отплата родитељима на рате. Таква пракса је одавно позната, и чини актуелну одлуку о повлачењу истих још неразумнијом. Уџбеник јесте производ са специфичном тежином, али, такође, спада у групу производа који се нуди потрошачима. Захтевамо од надлежних решење тренутне ситуације у корист родитеља.

БЕЗ ДОЗВОЛЕ 90 УЏБЕНИКА

ОСИМ 20 наслова које су штампали чланови Удружења приватних издавача, кроз решето комисије Министарства просвете није прошло још око 70 уџбеника које су објавиле издавачке куће које нису чланови Удружења. Они се, за сада, не оглашавају, тако да још није заправо познат тачан број „неважећих" књига које су се нашле у ђачким торбама. Удружење је обелоданило да је продато око 100.000 њихових издања, а који је укупан тираж свих 90 уџбеника без дозволе Министарства није познато.

ПОРАЗ СТРУКЕ

У МИНИСТАРСТВУ су тајанствени и не откривају како ће пребродити ову кризу, али је прошле недеље државни секретар изјавио за „Новости" да би „био пораз струке, етике и морала када би Министарство просвете сада дало дозволе књигама које је комисија једном негативно оценила".

 

"Вечерње Новости" (08.09.2008.)

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS