20. 07. 2024.

Поскупело месо

Цене меса у престоници последњих две недеље су скочиле за више од 10 одсто, па тако за свињски и јунећи бут у појединим радњама треба издвојити чак 580 динара.

Иако је држава у готово истом периоду интервенисала месом из робних резерви како би оно појефтинило, ова мера међутим није дала очекиване резултате.

Последње поскупљење меса било је крајем маја, када је за килограм свињског бута без коске било потребно издвојити 490 динара. Дирекција за робне резерве започела је испоруку меса на тржиште из својих залиха крајем јуна, када је цена живе ваге свиња била 140-145 динара по килограму. Међутим, последњих дана, цена килограма свињског меса живе ваге престигла је два евра, па не чуди што су цене повећане и у месарама.

У републичкој Дирекцији за робне резерве, кажу да интервенција за сада неће бити, али уколико Влада Србије одлучи да интервенише, меса у резервама има сасвим довољно.

Стручњаци међутим кажу да за поскупљење нема економског оправдања, јер се ништа битно на тржишту није десило од последњег поскупљења.

Мића Марковић из Националне организације потрошача Србије каже да нема потребе за повећавањем цена меса јер свих сировина за узгој стоке има довољно.

- Кукуруза има и више него довољно, али не можемо да га извозимо. Проблем је што је цена живе стоке веома мала и узгајивачи се жале да немају коме да продају месо. Главни разлог дивљања цене меса је неадекватна политика државе и постојање кланова које стварају поједини кланичари и произвођачи. Интервенције Дирекције робних резерви морају да буду много конкретније и дугорочније. Они су интервенисали са тек неколико хиљада тона, а и то месо је само стигло до највећих градова и продавница са којима сарађују кланице. Месо мора стићи до свих наших грађана јер ће цене и даље скакати - каже Марковић.

У Националној организацији потрошача кажу да је поскупљење резултат ничега другог до монопола и забране увоза свежег меса.

- Кад не постоји јасно дефинисана производња, стабилан сточни фонд и богате робне резерве, онда је то идеалан терен за монополисте. Зато се сад неко на томе богати - каже Мића Марковић.

Са Марковићем се слажу и у Министарству пољопривреде јер ни по њима оправдања за поскупљење живог меса у малопродајама нема.

Са друге стране, Ненад Будимовић, председник Удружења за пољопривреду у Привредној комори Србије, сматра да је скок цена живог меса очекивана појава јер су у односу на почетак маја свиње поскупеле од десет до 15 одсто, а јунад 10 одсто. Будимовић каже и да је на вишеструко поскупљење меса утицао прошлогодишњи покољ 60. 000 грла стоке због ниске цене, али и чињеница да је Дирекција за робне резерве интервенисала малом количином меса. Ипак, он сматра да несташице меса неће бити.

До када ће држава затварати очи пред поскупљењима остаје да нагађамо. Овакве робне резерве као да служе само да би се преко њих појединцима наместили послови и запослили неки страначки људи. Од њих ни произвођачи ни потрошачи немају много користи.

У организацији потрошача сматрају да ће грађани једноставно престати временом да купују месо и предлажу тихи бојкот куповине меса и месних прерађевина.

Цене меса у окружењу

Свињски бут

  • Србија 550 - 610 дин/кг
  • Словенија 618 дин/кг
  • Хрватска 520 дин/кг
  • БиХ 380 - 430 дин/кг

Јунећи бут

  • Србија 510 - 540 дин/кг
  • Словенија 530 дин/кг
  • Хрватска 610 дин/кг
  • БиХ 505 - 526 дин/кг

 

"Блиц" (07.09.2008.)

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS