22. 04. 2024.

СМАЊИТЕ АКЦИЗЕ!

Потрошачи и економисти апелују на државу да смањи акцизе и тако амортизује поскупљења

Национална организација потрошача Србије (НОПС) најавила је да ће се у петак састати са представницима министарстава финансија и трговине како би им затражила смањење акциза на гориво пред предстојеће поскупљење.

Политичари подељени

Славица Ђукић-Дејановић, СПС

- Најављено повећање цене бензина на 120 динара је заиста велико. Када наша партија дође на власт, заложићемо се за кориговање цене бензина, јер је стални пораст заиста неиздржив! Наша залагања ће се, такође, односити и на то да се смање акцизе на деривате.

Влајко Сенић, Г17

- Нова влада Србије мораће да се позабави сталним порастом цене горива, имајући пре свега у виду да су приходи од акциза веома значајан елеменат пуњења буџета. У овом тренутку не можемо а приори да говоримо да ли треба смањити акцизе на деривате. Нова влада ће на почетку свог мандата морати да пронађе решење за ову проблематику.

Александар Ћириловић, ДС

- Смањење акциза не би толико процентуално смањило тај удар (с обзиром на то да је учешће акцизе у малопродајној цени деривата око 20 одсто!), као ни инфлацију, док би, с друге стране, битно утицало на смањење буџетских прихода. Један од циљева будуће владе је омогућавање увоза руске сирове нафте по повлашћеним ценама (без експортне таксе), као и што брже инвестиције у модернизацију српских рафинерија, којима ће се смањити високи трошкови производње нафтних деривата.

Јоргованка Табаковић, СРС

- Нисам у ситуацији да одговорим на питање.

Милан Париводић, ДСС

- С обзиром на тренутно стање буџета, у овом тренутку нема основе за смањивање акциза на деривате, односно, за смањивање буџетских прихода. Такође, ако бисмо смањили овакву врсту прихода, морали бисмо то да компензујемо на неки други начин. Нова влада треба да разматра због чега нам је у буџету мањак, како је дошло до такве ситуације и како је превазићи.

Председник НОПС-а Милић Марковић каже за Пресс да ће од представника Владе затражити да се смање акцизе и да то не буде основа за пуњење буџета.

- Кад се буџет правио није се очекивало да ће бити толико поскупљења на светском тржишту нафте.

Наш став је и раније био да акцизе треба смањити јер су највеће у целом региону.

Треба видети и зашто је у нашим рафинеријама прерада нафте скупља у односу на друге земље у околини.

Такође, сада се прича о увозним олакшицама са Русима. Ако већ имамо добре односе са том земљом, зашто се не затражи и да се смање извозне таксе на руску нафту коју прерађујемо - наводи Марковић.

Са његовим ставом да има простора за смањење акциза слаже се и економиста Милан Ковачевић.

- Могле би се смањити акцизе, као и ПДВ. Такође, могао би се укинути и рафинеријски монопол, па би се цене прераде нафте снизиле. Ипак, мало је вероватно да ће се то десити.

То је сада постала тема политичких, а не економских одлука.

Иако нам је ММФ више пута указивао да се скоро половина друштвеног бруто производа дели нерационално и да је то један од највећих проблема наше економије, и даље имамо политичаре који издашно троше државни новац и због тога не може доћи до смањења пореза и акциза - рекао је Ковачевић, и нагласио да постоји и могућност смањења ПДВ-а на гориво.

У Министарству финансија објаснили су да то не може да уради влада у одласку, јер је потребно променити одређене законе за које тренутно нема овлашћења.

Судећи према последњим изјавама из Министарства финансија, мале су шансе да ће доћи до смањења акциза. То се, уосталом, није десило ни последњи пут када су деривати поскупели око 7,5 динара.

- Не, за сада се не размишља о томе да се смање акцизе.

Ми смо раније већ радили прорачуне, према којима би смањење акциза од само три динара, односно за око десет одсто, смањило буџетске приходе за шест милијарди динара - тврде у Министарству финансија. Цена нафте на берзама у паду

Цене нафте јуче су се минимално повукле са прошлонедељних рекордних висина, а трговци кажу да је тржиште и даље немирно због нервозе око снабдевања, светске потражње и слабог долара. Петролеј је у петак направио свој највећи једнодневни скок у историји, од готово 11 долара - на 138,54 долара за барел.

Јуче, на крају трговања у Азији нафта је пала за 2,21 долар, на 136,33 долара за барел. Пад се убрзао почетком трговине у Европи. Аналитичари очекују „неко повлачење" уз „уздрмано раздобље скокова и падова". Не очекују битно смањење светске потражње.

 

"Прес" (09.06.2008.)

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS