20. 07. 2024.

Десетодневни бојкот потрошача имао је за намеру да пошаље озбиљно упозорење државним органима, произвођачима и велетрговцима који потрошаче стављају у незаштићен и крајње неповољан положај, што је у супротности са важећим законима Републике Србије, пре свих, Закона о заштити потрошача, Закона о ценама и Закона о заштити конкуренције.

Верујемо да је позив на десетодневни бојкот успео да покрене свест најшире јавности о положају потрошача у Србији, њиховим загарантованим правима и значајној улози у креирању прилика на тржишту. Овим путем желимо да истакнемо и значајну подршку грађана Србије коју су исказали у анкети спроведеној током десетодневног бојкота.

Анкету су реализовале чланице НОПС-а, укупно 33 организације, у следећим градовима:

Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Лесковац, Панчево, Шабац, Пирот, Прокупље, Крушевац, Чачак, Зрењанин, Ваљево, Јагодина, Кикинда, Врање, Рашка и Власотинце. Активисти НОПС-а су испред малопродајних објеката и пијаца, анкетирали укупно 3667 грађана, постављајући два различита питања:

1. Да ли сте чули за позив на бојкот?

Да: 89% (3273)

Не: 11% (394)

2. Да ли подржавате бојкот?

Да: 83% (3049)

Не: 17% (618)

Такође, желимо да истакнемо и подршку великог броја медија који су о бојкоту извештавали и овој теми од општег друштвеног значаја посветили адекватну пажњу, а нашим представницима омогућили да се обрате јавности и тако омогуће потпуније инфомисање грађана Србије.

Ипак, услед нових поскупљења, постоји утисак да одређени произвођачи и трговци нису довољно осетили притисак потрошача, уз игнорисање јавних примедби неких од надлежних државних органа и њихових представника. Поред примедби, надамо се и конкретним мерама државних органа.

Овакав закључак је уједно и најава наставка нашег деловања и позив свим грађанима Србије да буду солидарни и подрже све наредне акције Националне организације потрошача Србије, јер једино упорним деловањем заједно можемоостварити бољи положај потрошача у нашем друштву.

 

"Пословна жена" (02.04.2008.)

Претрага

Центар за европске политике

BEUC, The European Consumer Organisation

THE GLOBAL VOICE FOR CONSUMERS